Câciu, despre banii necesari pentru plata pensiilor şi salariilor: Rectificarea bugetară a fost aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat vineri rectificarea bugetară care asigură banii necesari pentru pensii, salarii, comunităţi locale sau pentru sănătate, a declarat ministrul Finanţelor Adrian Câciu.

492 afișări
Imaginea articolului Câciu, despre banii necesari pentru plata pensiilor şi salariilor: Rectificarea bugetară a fost aprobată de Guvern

Câciu, despre banii necesari pentru plata pensiilor şi salariilor: Rectificarea bugetară a fost aprobată de Guvern

Faţă de forma prezentată de Ministerul Finanţelor a apărut o alocare suplimentară de 50 de milioane de lei pentru Ministerul Mediului, a precizat ministrul.

Câciu a spus că a fost deblocată situaţia „critică” de la CEC Bank, care căuta soluţia ca după majorarea de capital din 2019 să poată intra în regula solicitată de Comisia Europeană de a avea expunerea şi garanţiile necesare pentru a putea intra pe piaţa reală a creditării. CEC a primit un împrumut de 1,4 miliarde de lei, care va permite statului să încaseze un dividend de 900 de milioane de lei şi asigură sprijinul băncii pentru realizarea programului de guvernare.

Ministrul crede că acttuala rectificare arată că există nişte carenţe în privinţa proiecţiei bugetare, având în vedere că a fost nevoie de o suplimentare pentru pensii şi salarii, dar şi au trebuit să fie luaţi bani de la proiectele cu finanţare europeană sau de la investiţii pentru că acele investiţii au fost trecute scriptic în buget. „E o lecţie pe care o învăţ rapid şi eu, dar şi Guvernul, pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022”, a spus ministrul, care a amintit ministerele Transporturilor şi Agriculturii, unde execuţia a fost foarte slabă, undeva la 50% la luna noiembrie.

Câciu a adugat că au fost prevăzuţi 150 de milioane de lei pentru despăgubirea celor afectaţi de pesta porcină, dar şi pentru schema de ajutor de sprijin de la ministerul Energiei, care nici măcar nu avea o linie bugetară.

În context, ministrul Finanţelor a fost întrebat de subveţia pentru căldură din Bucureşti. "Trebuie să discutăm foarte serios cu domnul Nicuşor Dan....Un primar gospodar, prin hotărârea Consiliului General, pe baza rectificărilor bugetare interne şi locale, trebuia să rezolve problema. Noi avem cum să alocăm aceşti bani, dar va trebui să avem o discuţie foarte corectă şi foarte aplicată cu domnul primar general pentru că aici nu este între ministrul Finanţelor - ministrul Energiei - primarul Capitalei. Este vorba despre oameni”, a spus ministrul Câciu crede că până la finalul primei decade a lunii decembrie situaţia va fi rezolvată. "Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu banii daţi până acum! E cea mai bogată primărie din România. De ce nu avem apă caldă de un an?”, a întrebat Câciu.

Ministrul a criticat presataţia cabineetului anterior, invocând un număr de probleme le-a găsit în bugetele de stat şi de asigurări sociale. „Anul viitor am vrea să facem bugetul pe nişte proiecţii corecte, nu pe proiecţii care să fie doar bune de dat către presă şi după care să ne trezim la final de an că luăm banii pentru care, până la urmă, ţara aceasta se împrumută”, a mai spus Câciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
guvern,
rectificare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici