CE cere României informaţii privind ajutorul de stat la Automobile Craiova

Comisia Europeană (CE) a solicitat României să trimită, în 30 de zile, datele necesare evaluării ajutorului de stat pentru Automobile Craiova şi să înceteze orice acţiune de punere în aplicare a contractului de privatizare încheiat cu Ford sau privind legea specială de reglementare a tranzacţiei.

1 afișare
Imaginea articolului CE cere României informaţii privind ajutorul de stat la Automobile Craiova

CE cere României informaţii privind ajutorul de stat la Automobile Craiova

CE a emis, marţi, un ordin de suspendare a tranzacţiei, conform normelor Uniunii Europene.

"Comisia are îndoieli serioase cu privire la faptul că privatizarea s-a realizat în absenţa unui ajutor de stat şi că măsurile de ajutor de stat ar fi compatibile cu piaţa comună. În plus, întrucât ajutorul nu a fost notificat Comisiei, acesta constituie ajutor ilegal", se arată în anunţul CE.

Oficialii europeni susţin că, deşi au transmis mai multe scrisori prin care s-a cerut imperativ autorităţilor române să elimine toate condiţiile şi să notifice ex ante contractul de privatizare, statul a continuat procedura de licitaţie şi autorităţile au semnat contractul de vânzare a acţiunilor cu producătorul auto american Ford.

Potrivit sursei citate, până în prezent CE nu a primit nicio notificare referitoare la tranzacţie.

În cazul în care Comisia ajunge la concluzia că ajutorul ilegal acordat de autorităţile române nu este compatibil cu piaţa comună, CE urmează să emită un ordin de recuperare, printr-o decizie definitivă.

"Acest lucru înseamnă că autorităţile române ar fi obligate să recupereze ajutorul incompatibil, eventual să anuleze contractul de vânzare şi să organizeze o a doua licitaţie, fără elemente de ajutor de stat", se menţionează în document.

Totodată, oficialii europeni consideră că statul putea obţine o ofertă fermă mai avantajoasă decât cea a Ford dacă oferea, tuturor participanţilor, detalii legate de anularea datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici