China-CEE Investment Cooperation Fund discută investiţii pe piaţa românească în telecom şi energie

Fondul China-CEE Investment Cooperation, al cărui acţionar principal este Eximbank China, vede în România o piaţă cu oportunităţi de investiţii în diverse sectoare şi discută în prezent implicarea în proiecte din domeniul telecomunicaţiilor şi energiei, care s-ar putea concretiza spre finele anului.

280 afișări
Imaginea articolului China-CEE Investment Cooperation Fund discută investiţii pe piaţa românească în telecom şi energie

China-CEE Investment Cooperation Fund discută investiţii pe piaţa românească în telecom şi energie (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"În perioada care a trecut de la deschiderea fondului am văzut un număr de proiecte, dintre care sunt câteva care sperăm să se concretizeze către sfârşitul anului, în sectorul telecomunicaţiilor şi energiei", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Octavian Vidu, manager de investiţii pentru România în cadrul CEE Equity Partners, consultantul pentru investiţii al fondului.

China-CEE Investment Cooperation este un fond de private equity înregistrat în Luxemburg, care dispune de 500 milioane de dolari pentru investiţii de capital în Europa Centrală şi de Est. Până la sfârşitul anului va fi lansat sub acelaşi management un al doilea fond de 1 miliard de dolari, pentru aceeaşi regiune.

Principalul investitor al fondului este Export Import Bank of China (Exim Bank China), care a angajat suma de 470 milioane de dolari, împreună cu Eximbank Ungaria, care a investit 30 milioane de dolari. În plus, banca chineză pune la dispoziţia managementului fondului o facilitate specială de credit de 10 miliarde de dolari, pentru a suplimenta capacitatea investiţională a fondului.

"Fondul nostru are un interes deosebit pentru România, a doua piaţă ca mărime din Europa Centrală şi de Est. Am constatat că există un număr de oportunităţi în privinţa dezvoltării infrastructurii, pentru diferite sectoare, respectiv energie sau al telecomunicaţiilor. De asemenea, există un specific al României în agricultură, unde considerăm că este interesant sectorul de însilozare. Şi sectorul de petrol şi gaze este un domeniu care face parte din tradiţia economică a României şi există noi oportunităţi de dezvoltare, interesul nostru în acest caz fiind pentru transport şi depozitare", a declarat Vidu.

Un alt sector interesant pentru investiţii este cel al transporturilor, pe segmentul intermodal, a adăugat el, precizând că reprezentanţii fondului prospectează piaţa locală încă din toamna anului 2013.

China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund îşi propune să contribuie la creşterea economică a celor 16 ţări din Europa Centrală şi de Est. Fondul a derulat până în prezent trei investiţii în Polonia şi una în Ungaria.

"Capitalul este ceea ce credem că lipseşte economiei din România, pentru că într-un final, aşa cum a arătat şi criza, nu se pot construi afaceri numai pe credit", a punctat Vidu.

Durata unei investiţii este mai lungă decât în cazul altor fonduri, ţinta fiind de 5-7 ani şi maximul de până la 10 ani, potrivit sursei citate.

"Valoarea de capital pe care o investim este între 20 şi 70 milioane euro şi ne aşteptăm să avem o structură de investiţie de tip leveraged buyout, cu o contribuţie de credit de la băncile comerciale care să ajute capitalul nostru să crească în companie", a mai spus managerul de investiţii.

Principalul birou al CEE Equity Partners Ltd este la Varşovia, firma având birouri satelit la Budapesta, Bucureşti, Leeds, în care lucrează specialişti locali în investiţii.

Activitatea fondurile de private equity a fost destul de redusă în ultimii ani, în 2013 investiţiile realizate de acestea în România au fost de sub 100 de milioane de euro, nivel care s-ar putea menţine şi în 2014.

Printre cele mai active fonduri din România se numără Enterprise Investors, Oresa Ventures, Resource Partners, Abris Capital Partners sau Axxess Capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici