China, India şi Japonia intenţionează să scadă cu minim 10% achiziţiile de petrol din Iran

China, India şi Japonia intenţionează să reducă achiziţiile de petrol din Iran cu cel puţin 10%, după ce înăsprirea sancţiunilor americane împotriva autorităţilor de la Teheran a îngreunat relaţiile comerciale cu statul iranian.

559 afișări
Imaginea articolului China, India şi Japonia intenţionează să scadă cu minim 10% achiziţiile de petrol din Iran

China, India şi Japonia intenţionează să scadă cu minim 10% achiziţiile de petrol din Iran (Imagine: Shutterstock)

Cele trei state cumpără circa 45% din petrolul exportat de Iran, iar reducerile anunţate sunt prima dovadă importantă a impactului restricţiilor financiare americane asupra afacerilor cu petrol din Asia ale statului iranian, membru al OPEC.

Aceste reduceri ale achiziţiilor de petrol ale Chinei, Indiei şi Japoniei din Iran se adaugă embargoului total care va fi pus în aplicare de Uniunea Europeană de la 1 iulie.

Embargoul UE are rolul să reducă intrările de valută în Iran, stat suspectat că vrea să producă armament nuclear sub pretextul dezvoltării energiei atomice.

Japonia este aproape de un acord cu SUA referitor la amploarea reducerii achiziţiilor de petrol iranian. Potrivit unor surse citate de publicaţia Yomiuri, aceste achiziţii ar putea fi reduse cu 11%.

Guvernul indian cere rafinăriilor să reducă importurile din Iran cu minim 10%, au spus două surse apropiate situaţiei.

India a anunţat anterior că nu va respecta sancţiunile unilaterale aplicate de SUA, iar reacţia sa poate indica incertitudinile tot mai mari legate de afacerile cu Iranul.

Compania chineză Unipec, divizia comercială a grupului Sinopec, este probabil să restrângă importurile de petrol din Iran cu 10%-20%, potrivit unui oficial din industria de profil a Chinei.

China a redus deja semnificativ achiziţiile de petrol iranian, în primul trimestru, în timp ce negocierile pentru contractele pe ansamblul anului continuă.

Potrivit unor traderi din Singapore, achiziţiile de petrol iranian ale ţărilor din estul Asiei vor atinge în martie minimul ultimelor şase luni.

Restricţiile impuse de Statele Unite băncilor, de la începutul acestui an, afectează capacitatea Iranului de a face importuri şi de a încasa banii pentru exporturile de petrol.

Iranul, al doilea mare producător de petrol din OPEC după Arabia Saudită, respinge susţiciunile occidentale că programul său nuclear are obiective militare.

Autorităţile iraniene au anunţat duminică oprirea livrărilor de petrol în Marea Britanie şi Franţa, iar luni au avertizat că vor sista vânzările şi către alte state europene, dacă Europa va continua "acţiunile ostile" la adresa Teheranului.

Printre statele vizate s-ar afla Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia şi Olanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici