Circa 1.500 de angajaţi ai Rompetrol vor pleca din companie, într-o perioadă de 1-3 ani

Circa 1.500 de angajaţi ai Rompetrol vor pleca din companie, într-o perioadă de 1-3 ani, printr-un proces de restructurare, alţi 500 de salariaţi părăsind deja grupul.

206 afișări
Imaginea articolului Circa 1.500 de angajaţi ai Rompetrol vor pleca din companie, într-o perioadă de 1-3 ani

Circa 1.500 de angajaţi ai Rompetrol vor pleca din companie, într-o perioadă de 1-3 ani (Imagine: Mediafax Foto)

"A fost decizia mea. Există un business plan făcut în momentul achiziţiei Rompetrol, care este acum pus în aplicare", a declarat, marţi, directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, la un congres pe teme de petrol şi gaze organizat la Almaty, în Kazahstan.

Potrivit lui Patriciu, 500 de oameni au plecat deja, iar alţi 1.500 urmează să plece, prin disponibilizări cu plăţi compensatorii şi prin aplicarea planului de restructurare, care vizează vânzarea firmelor din grupul Rompetrol care nu fac parte din activitatea de bază, respectiv producţia de petrol şi gaze.

În prezent, grupul Rompetrol are aproximativ 9.000 de angajaţi.

Patriciu a adăugat că, de exemplu, salariul mediu net al unui angajat de la Petromidia este de 1.100 de dolari, iar cei 180 de oameni care au plecat din rafinărie au primit şase salarii compensatorii.

Un oficial al KazMunaiGaz a adăugat că deocamdată nu se poate estima costul restructurării companiei, dar că din vânzarea firmelor non core se estimează că vor fi încasaţi cel puţin 100 milioane euro.

Potrivit oficialilor kazahi, Patriciu este interesat să cumpere unele din aceste firme şi participă în prezent la licitaţia pentru cumpărarea firmei de servicii de aviaţie Eurojet, pentru care grupul kazah estimează că va încasa cel puţin un milion de euro.

Oficialii KazMunaiGaz au mai spus că la licitaţie participă şi firme româneşti şi străine.

Grupul Rompetrol cuprinde 40 de companii, cu activităţi în 13 ţări. Printre activităţile grupului regăsesc rafinare, explorare, distribuţie, servicii industriale, logistică, marketing, dar şi servicii de turism şi transport aerian.

KazMunaiGaz a preluat anul trecut 75% din acţiunile grupului Rompetrol, pentru suma de 1,6 miliarde dolari. Anterior tranzacţiei, Patriciu deţinea 80% din acţiunile grupului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici