CNCD: Campania "Mamaia Style"- discriminatorie. Mazăre şi Asociaţia Litoral-Delta au primit avertisment/ REACŢIA primarului Constanţei

Campania "Mamaia Style" are elemente cu conţinut sexist, misogin şi discriminatoriu ce trebuie eliminate, potrivit CNCD, care a sancţionat cu avertisment Asociaţia Litoral-Delta Dunării, ce a realizat materialele, şi pe primarul Constanţei Radu Mazăre.

2315 afișări
Imaginea articolului CNCD: Campania "Mamaia Style"- discriminatorie. Mazăre şi Asociaţia Litoral-Delta au primit avertisment/ REACŢIA primarului Constanţei

Radu Mazăre (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru MEDIAFAX că, în şedinţa de miercuri a consiliului a fost discutată sesizarea privind campania "Mamaia Style", de promovare a staţiunii.

Membrii CNCD au hotărât că sunt anumite elemente în campanie care au "un conţinut sexist, misogin şi discriminatoriu" şi care "creează o atmosferă degradantă şi umilitoare" în ceea ce priveşte femeile.

Totodată, ei au mai stabilit că declaraţiile făcute de primarul Radu Mazăre cu ocazia lansării campaniei depăşesc limitele libertăţii de exprimare şi sunt la rândul lor discriminatorii.

Astfel, CNCD a hotărât, cu majoritate de voturi, să sancţioneze cu avertisment Asociaţia Litoral-Delta Dunării, ce a realizat materialele, şi pe Radu Mazăre. Cei doi trebuie să publice în mass media un rezumat al deciziei CNCD în ceea ce îi priveşte.

Asociaţia trebuie totodată să elimine elementele discriminatorii din campanie, însă reprezentanţii acesteia au prezentat deja, la audierile de la CNCD, propuneri de modificări care sunt în limita legii, a mai precizat pentru MEDIAFAX Csaba Asztalos.

  • Mazăre spune că va ataca în instanţă sancţiunea CNCD

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că va ataca în instanţă decizia CNCD de a-i sancţiona cu avertisment pe el şi Asociaţia Litoral-Delta Dunării privind campania "Mamaia Style", adăugând că nu va renunţa la aceasta şi că îl deranjează că nu poate face materiale promoţionale pentru turişti.

"Voi nu aţi învăţat cum e în viaţă şi în istorie. Uite, numai lecţiile pe care le vedeţi la carnaval. Unul face şi 100 de neputincioşi îl critică şi încearcă să-l lovească pe la spate. Nu-i nimic nou, că de 14 ani m-am obişnuit. Orice lucru nou pe care vreau să-l fac se găseşte câte un deştept, 10, 100 care să critice, ei nefăcând nimic în viaţa lor. O să mergem să atacăm la Curtea de Apel, după aia la Înalta Curte. Ne-au pus să şi modificăm, nu ştiu ce, că nu am primit încă, dar cert e că noi nu putem să dăm drumul campaniei de promovare, sunt turişti şi nu pot să cumpere tricouri", a declarat Mazăre, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că nu are de gând să renunţe la campania "Mamaia Style", considerând că "maniera" în care promovează staţiunea "este evident drumul cel bun", în condiţiile în care la carnaval au asistat peste 25.000 de oameni.

"Deocamdată ne judecăm nu am de gând să renunţ pentru că eu cred că maniera la care noi promovăm şi ce facem în staţiune este evident drumul cel bun, altfel nu erau peste 25.000 de oameni la carnaval unde erau fete. Poate în curând o să ne certe şi că de ce sunt fete cu fuste scurte, despicate, ş.a.m.d. Probabil că vor femeia cu barbă şi atunci nu mai plânge nimeni", a afirmat primarul Constanţei.

Primarul a susţinut că "singurul lucru care îl deranjează" este că nu poate să facă materiale promoţionale pentru turişti.

"Eu am voie să vorbesc ce vreau că suntem în democraţie chiar dacă anumite lucruri îi supără pe ăia care conduc ţara, eu vorbesc ce vreau. De aia l-am dat jos pe Ceauşescu şi am fost cu puşca. Ei nu critică declaraţiile, probabil că ei critică această campanie, nu au ei probleme cu declaraţiile mele. Că aşa m-au criticat şi pentru justiţie şi a apărut Sarkozy care a spus acelaşi lucru ca şi mine la adresa justiţiei şi pe el nu l-a criticat nimeni după cum aţi văzut. Dar înţeleg că e o problemă şi aştept comunicarea. Singurul lucru care mă deranjează este că nu pot să fac materiale promoţionale, să le cumpere turiştii cu campania, asta o să atacăm şi dacă mergem ne judecăm şi facem la anul. Unul face şi o sută latră", a mai declarat Radu Mazăre.

El a mers, marţi, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, aceasta fiind una dintre condiţiile eliberării sub control judiciar.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale asociate în cadrul Coaliţiei pentru Egalitate de Gen au depus, la începutul lunii iunie, o sesizare la CNCD în care au reclamat campania de promovare a staţiunii Mamaia - "Mamaia Style" - întrucât "conţine imagini cu caracter misogin şi incită la hărţuirea femeilor".

Petiţia a fost îndreptată împotriva Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, Consiliului Local Constanţa şi primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, care susţin campania, potrivit ONG-urilor.

"Campania «Mamaia Style» promovează sexismul şi un tratament injust şi degradant cu privire la femei, prin sexualizare excesivă şi obiectificare, iar unul din layout-urile campaniei, cel intitulat «Bird Wathcing», incită la hărţuire sexuală şi la alte comportamente agresive (verbale, psihice, fizice) din partea bărbaţilor faţă de femei", se arată în sesizarea depusă la CNCD.

Organizaţiile neguvernamentale consideră că inclusiv declaraţia primarului Radu Mazăre, cu ocazia lansării campaniei reflectă caracterul sexist, incitator la hărţuire sexuală şi la alte comportamente agresive. "Avem mai multe, ce putem regăsi în Mamaia: safari, valuri...(...) Domnişoarele trebuiesc vânate, sunt nişte gazele care trebuiesc vânate. Avem «Bird watching», pot veni spre zona Vadu oameni mai în etate să se uite cu binoclul după păsăretul de acolo sau mai tinerei să se uite şi ei după păsările de pe plajă", a afirmat Radu Mazăre într-o declaraţie publică dată la sfârşitul lunii mai.

Campania Mamaia Style a fost lansată în data de 13 martie în cadrul Târgului de Turism Romexpo Bucureşti. Printre elementele campaniei se regăsesc şi cinci layouturi - "Safari", "Bird watching", "Surfing", "Snorkeling" şi "Perfect slopes", arată ONG-urile.

Campania "Mamaia Style" este finanţată din taxa de promovare colectată de la hotelieri, proprietari de cluburi, terase, restaurante, magazine şi de la proprietarii de apartamente din Mamaia. Taxa de promovare a staţiunii Mamaia, obligatorie din 2013, este cuprinsă între 100 şi 4.000 de lei pe an şi este utilizată în procent de 80% de către Asociaţia Litoral-Delta Dunării şi în procent de 20% de către Consiliul Local Constanţa.

Consiliul Local al Municipiului Constanţa a aprobat folosirea gratuită a conceptului "Mamaia Style", respectiv a celor cinci layout-uri pentru imprimarea pe tricouri, şepci şi alte materiale promoţionale care se vor vinde pe litoral.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen este formată din cinci organizaţii nonguvernamentale: Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE., Societatea de Analize Feministe Ana, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - ALEG, Asociaţia pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja şi Asociaţia Front.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici