Comisia Europeană aprobă reintroducerea schemei de sprijinire a companiilor româneşti

Comisia Europeană aprobă luni reintroducerea unei scheme de ajutor de stat a României în valoare de 2,5 miliarde euro pentru sprijinirea întreprinderilor, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

1328 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană aprobă reintroducerea schemei de sprijinire a companiilor româneşti

Comisia Europeană aprobă reintroducerea schemei de sprijinire a companiilor româneşti

Comisia Europeană a aprobat reintroducerea unei scheme de ajutor de stat a României de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde lei) pentru sprijinirea întreprinderilor în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Schema reintrodusă a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023.

Comisia a aprobat schema iniţială la 9 septembrie 2022, iar prima reintroducere a acesteia a fost aprobată la 26 ianuarie 2023 şi a expirat la 31 decembrie 2023. În temeiul schemei reintroduse, ajutorul va fi sub formă de garanţii şi de granturi directe. Schema reintrodusă urmăreşte să asigure faptul că întreprinderile afectate de perturbările economice provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei au în continuare la dispoziţie o lichiditate suficientă.

Comisia a constatat că schema României, astfel cum este reintrodusă, îndeplineşte în continuare condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. În special, ajutorul nu va depăşi 280.000 de euro per întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol, 335.000 de euro per întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii şi 2,25 milioane de euro per întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în toate celelalte sectoare. De asemenea, ajutorul va fi acordat până cel târziu la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema reintrodusă a României este în continuare necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici