Comisia Europeană avertizează Guvernul: Legea achiziţiilor este modificată prea des şi poate genera infringement

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au atenţionat Guvernul că modificările legii achiziţiilor publice sunt prea frecvente şi că acest fapt poate să constituie un motiv de declanşare a procedurii de infringement, deoarece denotă lipsa unei stabilităţi legislative şi afectează mediul de afaceri.

574 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană avertizează Guvernul: Legea achiziţiilor este modificată prea des şi poate genera infringement

Comisia Europeană avertizează Guvernul: Legea achiziţiilor este modificată prea des şi poate genera infringement (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avertismentul a fost transmis, conform unui document oficial obţinut de MEDIAFAX, de către membrii Direcţiei Generale de Piaţă Internă şi Servicii a Comisiei Europene (DG MARKT), într-o reuniune organizată la Bruxelles, la finele lunii august, cu o delegaţie română condusă de Eugen Teodorovici, consilier de stat al premierului, având ca temă modificarea legislaţiei în materie de achiziţii publice. Informarea prin care autorităţile române sunt anunţate despre atenţionările primite din partea CE a fost transmisă inclusiv premierului Victor Ponta.

În document se arată că reprezentanţii CE a atras atenţia că modificările legislative sunt prea frecvente, în condiţiile în care statele membre oricum vor fi obligate în viitor să opereze modificări de legi după adoptarea noului cadru legislativ comunitar.

"A fost semnalat că Comisia are aceeaşi abordare şi pentru alte state membre, cărora le recomandă să se gândească de două ori înainte de a opera modificări legislative în această perioadă, deoarece vor trebui să se alinieze, respectiv să transpună în legislaţia naţională noile directive. Totodată, Comisia a explicat că şi frecvenţa modificărilor legislaţiei naţionale poate să constituie un obiect de lansare a procedurii de infringement, deoarece lipseşte stabilitatea legislativă şi aceasta afectează mediul de afaceri", se afirmă în documentul citat.

În discuţiile de la Bruxelles, partea română a insistat că propunerile de modificări pentru cadrul legislativ naţional au fost elaborate în urma consultării cu mediul de afaceri şi că se doreşte soluţionarea problemelor legate de absorbţia fondurilor comunitare, deoarece achiziţiile publice constituie problema principală.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a analizat în şedinţă un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că pragul valoric al contractelor de la care autorităţile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără a fi obligate să iniţieze licitaţii publice, va fi dublat, de la 15.000 euro la 30.000 euro, pentru achiziţiile sub acest plafon urmând să fie eliminată şi garanţia de participare.

De asemenea, în proiect era propusă relaxarea condiţiilor de preţ pentru participanţii la licitaţii publice, prin reducerea de la 85% la 60% din valoarea estimată a contractului sau la 70% din preţul mediu al celelorlalte oferte a nivelului sub care un preţ poate fi considerat ca nefundamentat.

Ulterior, în luna septembrie, a fost lansat un nou proiect care stabileşte că limita sub care preţul ofertat pentru un contract de achiziţie publică este considerat ca "neobişnuit de scăzut", neputând fi respectat de către executant, va fi redusă de la 85% la 70% din valoarea estimată a contractului, actuala limită fiind păstrată doar dacă sunt depuse minim cinci oferte.

Tot în luna septembrie a fost redactat un alt proiect de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, care elimină termenul obligatoriu de 20 zile în care o unitate de stat este obligată să selecteze un câştigător dintre participanţii la licitaţii publice, astfel încât instituţiile statului nu vor mai fi constrânse să se încadreze într-un anumit termen pentru a încheia evaluarea ofertelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici