Comisia Europeană va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro

  • Valoarea exactă atât a obligaţiunilor UE, cât şi a EU-Bills va depinde de nevoile exacte de finanţare, iar Comisia va revizui evaluarea de astăzi în toamnă.
  • Comisia a adoptat ieri, 1 iunie, şi Decizia anuală de împrumut pentru 2021. Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârşitul anului.
98 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro

Comisia Europeană va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro

În urma aprobării deciziei privind resursele proprii de către toate statele membre ale UE, Comisia poate începe acum să adune resurse pentru a finanţa redresarea prin intermediul instrumentului NextGenerationEU.

În acest scop, Comisia Europeană a anunţat ieri, 1 iunie, că, potrivit estimărilor sale, în 2021 va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”) de până la zeci de miliarde pentru a acoperi restul cerinţelor de finanţare. Valoarea exactă atât a obligaţiunilor UE, cât şi a EU-Bills va depinde de nevoile exacte de finanţare, iar Comisia va revizui evaluarea de astăzi în toamnă. În acest mod, Comisia va fi în măsură să finanţeze, pe parcursul celei de a doua jumătăţi a anului, toate granturile şi împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi totodată să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanţare din instrumentul NextGenerationEU.

Acest plan de finanţare se bazează pe o estimare iniţială a nevoilor statelor membre în materie de împrumuturi şi de granturi. Comisia va actualiza planul de finanţare în septembrie, când va avea o imagine de ansamblu mai exactă asupra nevoilor de finanţare ale statelor membre ale UE pentru ultimele luni ale anului.

Comisia a adoptat ieri, 1 iunie, şi Decizia anuală de împrumut pentru 2021. Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârşitul anului.

Comisia va finaliza acum pregătirile pentru prima emisiune NextGenerationEU prevăzută pentru luna iunie. Primele EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitaţie a UE va deveni operaţională.

Johannes Hahn, comisarul pentru buget şi administraţie, a declarat: „Astăzi facem încă un pas înainte în pregătirile pentru prima operaţiune de împrumut în vederea finanţării redresării noastre colective prin NextGenerationEU. Prin emiterea de obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro şi prin utilizarea de titluri suplimentare pe termen scurt în acest an, vom reuşi să acoperim nevoile cele mai urgente ale statelor membre şi să le aşezăm pe acestea pe calea către o redresare durabilă şi către o Europă verde, digitală şi rezilientă.”

Pentru a finanţa NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe pieţele de capital până la 750 de miliarde euro la preţurile din 2018 sau până la aproximativ 800 de miliarde euro în preţuri curente. În mod concret, aceasta va însemna că vor putea fi împrumutate, în medie, circa 150 de miliarde euro anual între jumătatea anului 2021 şi 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenţi în euro.

Prima emisiune de obligaţiuni va avea loc prin intermediul unei sindicalizări şi va fi organizată cu instituţiile incluse în reţeaua de dealeri primari a Comisiei, astfel cum s-a anunţat la 31 mai. Alte tranzacţii sindicalizate sunt prevăzute să aibă loc înainte de sfârşitul lunii iulie.

De asemenea, Comisia intenţionează să înceapă emiterea de obligaţiuni UE şi de EU-Bills prin proceduri de licitaţie începând din septembrie 2021. Odată ce sistemul de licitaţie va fi instituit, Comisia va organiza periodic sindicalizări şi licitaţii pentru obligaţiuni. Comisia va organiza, de asemenea, licitaţii periodice pentru EU-Bills. Mai multe detalii cu privire la datele licitaţiilor, precum şi la structura programului EU-Bill, vor fi publicate înainte de începerea licitaţiei, mai târziu în cursul acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici