Companiile aeriene europene sunt în conflict cu guvernul Italiei. Meloni intenţionează să plafoneze preţurile la bilete de avion pe anumite rute

Companiile aeriene au cerut Comisiei Europene să intervină în disputa legată de planul guvernului italian de a limita tarifele aeriene pe anumite rute, aceasta fiind cea mai recentă ciocnire între premierul Giorgia Meloni şi lumea corporatistă.

3491 afișări
Imaginea articolului Companiile aeriene europene sunt în conflict cu guvernul Italiei. Meloni intenţionează să plafoneze preţurile la bilete de avion pe anumite rute

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Pe lângă o taxă surpriză pentru bănci, guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a prezentat săptămâna trecută planuri de plafonare a preţurilor pentru zborurile între Italia continentală şi insulele Sicilia şi Sardinia, după ce preţurile biletelor au crescut cu 70% pe aceste rute.

Companiile aeriene au reacţionat cu furie la propunerile lui Meloni, care reprezintă o încercare neobişnuită de plafonare a tarifelor.

Organizaţia comercială Airlines for Europe (A4E) a cerut Bruxelles-ului "să clarifice cu Italia că această intervenţie are un impact asupra pieţei libere a transportului aerian din Europa", potrivit unei scrisori consultate de Financial Times.

"Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că, dacă această lege va fi adoptată, ar putea crea un precedent şi ar putea duce la un efect de domino care să ducă la adoptarea unor reglementări similare în alte state membre ale UE", a scris directorul general al A4E, Ourania Georgoutsakou.

Plafonarea tarifelor pe aceste rute ar "încălca" drepturile companiilor aeriene "de a concura ori de câte ori este posibil, de a stabili preţurile şi de a defini serviciile după cum consideră necesar", a mai spus Georgoutsakou.

Conform planului italian, tarifele aeriene în timpul sezonului de vârf ar fi plafonate la 200% din preţurile medii, în timp ce utilizarea "algoritmilor de profilare" care pot avea un impact asupra preţurilor ar fi, de asemenea, limitată, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

Ryanair a descris planurile Italiei ca fiind "ilegale" în conformitate cu legislaţia UE. Transportatorul low-cost a declarat că intervenţia ar avea "consecinţe nedorite" de creştere a tarifelor aeriene pe termen lung prin reducerea numărului de zboruri şi de pasageri.

Comisia a declarat săptămâna trecută că solicită clarificări din partea Romei, adăugând că plafonarea preţurilor este rareori un mijloc eficient de a obţine preţuri accesibile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici