Companiile pot plăti un impozit mai mic pe clădiri, dacă îşi reevaluează proprietăţile

Companiile pot plăti un impozit mai mic pe clădiri în acest an, dacă îşi reevaluează proprietăţile, în condiţiile în care valoarea de piaţă a acestora s-a diminuat, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, susţin reprezentanţii firmei imobiliare MediaCity.

49 afișări
Imaginea articolului Companiile pot plăti un impozit mai mic pe clădiri, dacă îşi reevaluează proprietăţile

Companiile pot plăti un impozit mai mic pe clădiri, dacă îşi reevaluează proprietăţile (Imagine: Mediafax Foto)

"Scăderile de preţuri înregistrate în ultimul timp la tranzacţionarea imobilelor influenţează valoarea curentă de piaţă pe care o constată raportul de evaluare imobiliară. Companiile pot profita în acest moment pentru a solicita reevaluarea clădirilor din patrimoniu, reevaluarea le-ar ajuta să plătească o sumă mai redusă ca impozit pe clădiri, pentru că în urma reevaluării impozitul pe clădiri se calculează pe baza cotei minimale şi la valoarea actuală de piaţă, care a atins cea mai mică cotă din ultimii doi ani", se arată într-un comunicat al MediaCity.

Companiilor li se aplică o cotă de impozitare stabilită de consiliile locale cuprinsă între 0,25% şi 1,5% din valoarea de inventar pentru clădirile aflate în patrimoniu, pentru care persoanele juridice au efectuat cel puţin o reevaluare în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă.

Pentru proprietăţile care nu au fost reevaluate în acest interval se aplică o cotă de impozitare de 5%-10%.

"Diferenţa care se poate economisi depinde de momentul în care au fost cumpărate imobilele de compania respectivă şi de cât de repede ea solicită reevaluarea acestora, chiar fără să aştepte trecerea celor trei ani fiscali. Astfel, dacă se solicită o reevaluare acum, când valoarea de piaţă a clădirilor a scăzut faţă de anii precedenţi, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,25%-1,5% din valoarea actuală rezultată în urma evaluării, deci firmele vor plăti mai puţin", se precizează în comunicat.

Astfel, potrivit calculelor realizate de MediaCity, pentru un imobil evaluat la 300.000 de euro în anul 2006, la achiziţie, valoarea de piaţă a acestuia este acum de 180.000 de euro. În acest caz, la valoarea din 2006 proprietarul ar fi plătit un impozit de 3.750 de euro, în timp ce la valoarea reevaluată impozitul s-ar reduce cu peste 1.000 de euro. În cazul unui imobil mai scump, de un milion de euro, reevaluat 750.000 de euro, impozitul plătit ar mai mic cu 3.750 de euro.

MediaCity asigură servicii de consultanţă imobiliară pentru investiţii, pentru segmentele rezidenţial, terenuri, birouri şi industrial, precum şi servicii de evaluare imobiliară, managementul proprietăţii şi consultanţă de marketing pentru proiecte rezidenţiale şi alte investiţii imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici