Constructorii auto germani cer amânarea normelor post-Brexit

Constructorii auto germani au solicitat autorităţilor din UE şi Marea Britanie să amâne aplicarea normelor post-Brexit deoarece acestea ar putea împiedica tranziţia către vehiculele electrice, potrivit Reuters.

309 afișări
Imaginea articolului Constructorii auto germani cer amânarea normelor post-Brexit

Puternica asociaţie a industriei auto din Germania a cerut Uniunii Europene şi Marii Britanii să amâne normele post-Brexit despre care spune că ar împiedica tranziţia către vehiculele electrice.

Conform acordului comercial convenit la ieşirea Marii Britanii din UE, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să provină din Marea Britanie sau din UE începând cu 2024 pentru a evita taxele suplimentare.

Problema este că un pachet de baterii poate reprezenta până la jumătate din costul unui nou vehicul, iar Europa nu a dezvoltat încă o industrie proprie de baterii suficient de mare. De asemenea, este puţin probabil să o facă până la sfârşitul anului 2023, a declarat asociaţia într-un comunicat.

Taxele atât la exporturile către Marea Britanie, cât şi la importurile din această ţară ar reprezenta „un dezavantaj competitiv semnificativ pentru industria auto europeană în raport cu concurenţii săi asiatici pe piaţa britanică atât de importantă", se precizează în comunicat.

De asemenea, normele ar reprezenta un „pericol pentru dezvoltarea e-mobilităţii", deoarece ar afecta întregul lanţ de aprovizionare din UE, inclusiv producătorii de baterii, ceea ce ar face ca Europa să rămână şi mai mult în urmă ca loc de producţie.

Concluzia comunicatului este că „acest lucru ar pune frână transformării".

La începutul săptămânii, producătorul auto Stellantis a avertizat că fabricile de automobile britanice se vor închide dacă nu se va rezolva această problemă. Marea Britanie a anunţat miercuri că se poartă discuţii cu Bruxelles-ul pe această temă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici