Constructorii vor ca statul să le ofere contragaranţii în relaţia cu băncile, pentru lucrări publice

Preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Cristian Erbaşu, propune autorităţilor ca statul să ofere contragaranţii pentru firmele de construcţii în relaţia cu băncile, la lucrările publice.

27 afișări
Imaginea articolului Constructorii vor ca statul să le ofere contragaranţii în relaţia cu băncile, pentru lucrări publice

Constructorii vor ca statul să le ofere contragaranţii în relaţia cu băncile, pentru lucrări publice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Prima casă" este un program social, care ajută indirect firmele de construcţii, pe care statul ar trebui să le sprijine prin contragaranţii, în cotă parte, pentru obţinerea de scrisori de garanţie de bună execuţie din partea băncilor, a afirmat Erbaşu.

"«Prima casă» este un program social de care constructorii vor beneficia indirect mai târziu", a spus preşedintele PSC.

El a susţinut că băncile au o "atitudine rigidă", care crează probleme firmelor de construcţii, aflate în imposibilitatea de a continua unele proiecte.

"Toate firmele trebuie să prezinte beneficiarilor scrisori de garanţie pentru licitaţii, iar companiile româneşti nu sunt încă suficient de capitalizate", a spus Erbaşu.

El a precizat că în prezent există foarte multe cazuri în care beneficiarii privaţi forţează rezilierea contractelor în contextul crizei şi intenţionează să organizeze licitaţii pentru preţuri mai mici.

"În final, mulţi constructori vor dispărea, iar în câţiva ani, după ce trece criza, vor rămâne foarte puţine firme de profil, ceea ce va conduce din nou la creşterea preţurilor", a spus Erbaşu.

El a spus că unele firme de construcţii merg la licitaţii cu preţuri de dumping, iar în acest sens Legea achiziţiilor publice, care favorizează ofertele cele mai ieftine, ar trebui schimbată.

Potrivit sursei citate, firmele care câştigă lucrări la preţuri mici fie încasează avansul şi nu execută lucrările, fie fac lucrări de proastă calitate.

"Găsiţi peste tot acest tip de proiecte", a spus Erbaşu.

Erbaşu a spus că în urma lansării programului "Prima casă" tranzacţiile de vânzare-cumpărare vor fi reluate, iar într-o primă fază va exista o tendinţă a proprietarilor de a majora preţurile.

Pe de altă parte, preşedintele PSC a adăugat că piaţa construcţiilor va scădea cu câteva zeci de procente în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici