Creditul acordat firmelor şi populaţiei a scăzut în martie

Soldul creditului neguvernamental acordat de către bănci a scăzut în luna martie cu 2,6% în termeni reali, faţă de februarie, la 202,61 miliarde lei, pe fondul diminuării cu 1,4% a împrumuturilor în lei şi scăderii cu 1,6% a finanţărilor în valută exprimate în euro, potrivit datelor BNR.

18 afișări
Imaginea articolului Creditul acordat firmelor şi populaţiei a scăzut în martie

Creditul acordat firmelor şi populaţiei a scăzut în martie

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în martie cu 2,1% în termeni nominali faţă de luna februarie, în contextul diminuării împrumuturilor în lei cu 0,9%, la 83,033 miliarde lei, şi a celor în valută, exprimate în lei, cu 2,9%, la 119,583 miliarde lei.

Împrumuturile în valută acordate persoanelor juridice au înregistrat cea mai mare scădere, de 3,6% în termeni lunari, ajungând la 58,488 miliarde lei. Creditele în valută acordate persoanelor fizice s-au redus în martie cu 2,2%, la 61,135 miliarde lei. Totuşi, împrumuturile în valută acordate persoanelor juridice şi fizice au crescut în martie cu 25,5%, respectiv 39,5% faţă de aceeaşi lună din 2008.

Credite acordate populaţiei în lei au scăzut în martie cu 0,75% faţă de februarie, la 40 miliarde lei. Împrumuturile acordate în lei persoanelor juridice au coborât cu 1%, la 42,94 miliarde lei.

De asemenea, creditele în lei acordate populaţiei şi firmelor au avansat în martie cu 12,3%, respectiv 11,8% compatrativ cu luna similară a anului trecut.

Rata anuală de creştere a creditului neguvernamental s-a redus de la 30,7% (22,2% în termeni reali) în februarie la 23,1% (15,4% în termeni reali) în martie. Împrumturile în lei s-au majorat cu 12% (5% în termeni reali), în timp ce creditele în valută exprimate în lei au avansat cu 32,1% (exprimată în euro, creşterea a fost de 16,3%).

Creditul guvernamental (al administraţiei centrale, administraţiilor locale, administraţiilor sistemelor de asigurări sociale) a crescut în martie cu 18%, la 29,308 miliarde lei. La 31 martie, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 189,3% (171,1% în termeni reali) faţă de finele aceleaşi luni a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici