Creditul neguvernamental a urcat în octombrie cu 1,2%

Soldul creditului neguvernamental s-a situat la 31 octombrie la 201,2 miliarde lei, înregistrând al treilea avans lunar consecutiv, de 1,2%, pe fondul scăderii componentei în lei cu 0,5% şi avansului celei în valută, exprimată în lei, cu 2,2%, potrivit BNR.

15 afișări
Imaginea articolului Creditul neguvernamental a urcat în octombrie cu 1,2%

Creditul neguvernamental a urcat în octombrie cu 1,2% (Imagine: Mediafax Foto)

Soldul creditului neguvernamental a crescut, în termeni lunari, cu 0,1% în septembrie şi cu 0,4% în august, după ce a scăzut în lunile martie - iulie.

În termeni reali, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a urcat în octombrie cu 0,7% faţă de septembrie, în contextul în care împrumuturile în lei au scăzut cu 0,9%. Creditul în valută exprimat în euro s-a diminuat în octombrie cu 0,1%.

Creditul neguvernamental a înregistrat la finele lunii octombrie o creştere de 4,2%, respectiv un declin de 0,1% în termeni reali, faţă perioada similară din 2008, pe seama majorării cu 13,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, împrumutul în valută s-a diminuat cu 3,5%) şi a reducerii cu 7,1% a celei în lei (în termeni reali, scăderea a fost de 10,9%).

Soldul creditelor în lei se situa la sfârşitul lunii octombrie la 79,78 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută totalizau 121,4 miliarde de lei.

Împrumuturile în monedă naţională acordate populaţiei au totalizat la finele lunii octombrie 39,19 miliarde de lei, în scădere cu 0,5% faţă de septembrie şi cu 5,3% în termeni anuali.

Totodată, soldul creditelor în lei contractate de persoanele juridice, societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare, a înregistrat în octombrie un declin lunar de 0,4%, la 40,58 miliarde de lei. Comparativ cu luna octombrie 2008, împrumuturile firmelor s-au redus cu 8,7%.

Soldul creditelor în valută contractate de populaţie s-a plasat la sfârşitul lunii octombrie la 61,73 miliarde de lei, cu 2,8% peste nivelul de la 30 septembrie şi cu 13,5% peste valoarea de la aceeaşi dată din 2008.

În ceea ce priveşte firmele, se observă că soldul finanţărilor în valută acordate de bănci a crescut în octombrie cu 1,7% faţă de septembrie şi cu 13% comparativ cu luna similară de anul trecut, ajungând la 59,7 miliarde de lei.

Creditul guvernamental s-a diminuat în octombrie cu 7,4%, la 39,84 miliarde de lei. La 31 octombrie 2009, creditul guvernamental s-a majorat cu 231,8% (218,2% în termeni reali) faţă de 31 octombrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici