Creşterea salariilor ar putea deveni negativă spre finele anului 2009

Creşterea salariilor este foarte probabil să devină negativă în termeni reali spre finele acestui an, ceea ce va accentua şi mai mult contracţia economică în 2009 şi 2010, consideră analiştii ING Bank România.

18 afișări
Imaginea articolului Creşterea salariilor ar putea deveni negativă spre finele anului 2009

Creşterea salariilor ar putea deveni negativă spre finele anului 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Creşterea anuală a câştigului salarial mediu nominal net s-a accelerat de la 12,9% în ianuarie la 19,8% în februarie, dar analiştii ING consideră că această evoluţie este doar temporară.

"Evoluţia era de aşteptat odată cu începerea plăţiilor celui de-al treisprezecelea salariul în sectorul public, iar acesta este principalul motiv pentru accelerarea ritmului de creştere al câştigului salarial nominal net în februarie. În mod normal, al treisprezecelea salariu este acordat în ianuarie. Totuşi, în acest an Guvernul a optat pentru plata graduală a acestui salariu întrucât nu a existat suficientă lichiditate la buget. Pe parcursul lunii februarie, cel de-al treisprezecelea salariu a fost plătit pentru salariaţii din administraţie şi educaţie", se arată într-un raport al ING Bank.

Analiştii băncii anticipează că şi în luna martie va exista un impact pozitiv minor, în contextul în care este posibil să fi fost plătite alte părţi din al treisprezecelea salariu.

Totuşi, analiştii ING estimează că reducerea ritmului de creştere a salariilor ar trebui să continue şi că "este foarte probabil" ca avansul real al câştigului să devină negativ în timp ce "se apropie sfârşitul anului".

"În sectorul public, evoluţia salariului ar trebui să fie alimentată de scăderea profiturilor şi oportunităţile de afaceri reduse, în timp ce pe segmentul public nevoia de a înfrâna politica fiscală implică şi noi contrângeri asupra politicilor de venituri. Acest lucru înseamnă că puterea de cumpărare va scădea şi, prin urmare, va exista o cerere mai diminuată pentru credite şi mai multe împrumuturi neperformante. În final, activitatea economică ar trebui să fie afectată şi mai mult", se arată în raportul ING Bank.

Analiştii ING anticipează că economia României se va contracta anul acesta cu 3,5% şi cu 0,2% în 2010, după ce a înregistrat în 2008 o creştere de 7,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici