Cristian Hostiuc, ZF: Sunteţi pregătiţi să plătiţi preţul pieţei libere cerut de bancheri? Sau mergeţi pe mâna BNR cu restricţii la credite?

Pornesc de la ideea că Banca Naţională pregăteşte un pachet de restricţii la acordarea de credite retail, adică la creditele de consum şi la creditele imobiliare. Adică aceste credite vor fi acordate mai greu, va fi mai dificil să te încadrezi în condiţii: avans de 30% la împrumuturile imobiliare în euro, 40% dacă vrei franci elveţieni, 20% dacă preferi leul. Avantaj leul.

355 afișări
Imaginea articolului Cristian Hostiuc, ZF: Sunteţi pregătiţi să plătiţi preţul pieţei libere cerut de bancheri? Sau mergeţi pe mâna BNR cu restricţii la credite?

Cristian Hostiuc, ZF: Sunteţi pregătiţi să plătiţi preţul pieţei libere cerut de bancheri? Sau mergeţi pe mâna BNR cu restricţii la credite? (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

La creditele pentru achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată trebuie să vii cu un avans de 20% şi cu o garanţie reală sau personală (poliţa de asigurare) de 133% din suma împrumutată.

BNR încă nu a pus oficial în discuţie aceste noi condiţii/restricţii, care sunt mult mai elaborate. Şeful bancherilor, Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a replicat imediat: piaţa trebuie lăsată liberă, iar limitarea creditului în valută nu ar trebui făcută prin măsuri administrative.
Săptămâna trecută guvernatorul BNR Mugur Isărescu constata că creditul în valută pentru populaţie nu a fost bun. Aşa o fi, dar oamenii ce să facă dacă dobânda la euro era mai mică? Ar fi plătit cineva de nebun 6-12% la euro, dacă la lei plăteai 15-20%? Chiar şi în condiţiile deprecierii leului din ultimii doi ani, când tragi linie, tot la euro plăteai mai puţin. Bine, aici şi BNR a ţinut la stabilitatea cursului, în jurul a 4,1- 4,3 lei/euro, pentru a nu declanşa o revoltă naţională, având în vedere câţi au de plătit credite în valută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici