Criza semiconductorilor: UE investeşte 43 de miliarde de euro pentru a produce cipuri

  • Comisia Europeană propune un act privind cipurile pentru a face faţă penuriei de semiconductori şi pentru a consolida poziţia de lider tehnologic a Europei.
  • Proiectul este evaluat la 43 de miliarde de euro.
871 afișări
Imaginea articolului Criza semiconductorilor: UE investeşte 43 de miliarde de euro pentru a produce cipuri

Criza semiconductorilor: UE investeşte 43 de miliarde de euro pentru a produce cipuri

Comisia Europeană a propus marţi un set de măsuri pentru a asigura securitatea aprovizionării şi poziţia de lider tehnologic a UE în ceea ce priveşte tehnologiile şi aplicaţiile semiconductorilor.

Actul european privind cipurile va consolida competitivitatea Europei şi va contribui la realizarea tranziţiei digitale şi a celei verzi, spun autorităţile.

Măsura a fost anunţată ca urmare a crizei semiconductorilor care a provocat numeroase probleme economice.

Actul european privind cipurile se va baza pe punctele forte ale Europei, organizaţii şi reţele de cercetare şi tehnologie de vârf la nivel mondial, precum şi producători de echipamente inovatoare, şi va aborda punctele slabe rămase. Scopul este crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producţie şi un lanţ de aprovizionare.

Actul va mobiliza investiţii publice şi private în valoare de peste 43 de miliarde euro şi va stabili măsuri pentru a preveni, a pregăti, a anticipa şi a răspunde rapid la orice viitoare perturbare a lanţurilor de aprovizionare, împreună cu statele membre şi cu partenerii internaţionali ai UE. De asemenea, actul va permite UE să îşi realizeze ambiţia de a-şi dubla cota de piaţă actuală, pentru ca aceasta să ajungă la 20% în 2030.

Actul european privind cipurile va schimba radical competitivitatea mondială a pieţei unice europene. Pe termen scurt, acesta ne va spori rezilienţa la crizele viitoare, permiţându-ne să anticipăm şi să evităm perturbările lanţului de aprovizionare, iar pe termen mediu, va contribui la transformarea Europei într-un lider industrial în acest sector strategic. Prin Actul european privind cipurile, noi oferim investiţiile şi strategia, însă cheia succesului stă în inovatorii Europei, cercetătorii noştri de talie mondială, în oamenii care au permis continentului nostru să prospere de-a lungul deceniilor”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia propune, sub forma unei recomandări pentru statele membre, un instrument cu efect imediat, care permite lansarea imediată a mecanismului de coordonare între statele membre şi CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici