Cum ajungem să plătim o benzină atât de scumpă, deşi avem resurse de petrol

România are resurse interne de petrol, iar asta nu este un secret pentru nimeni! Cert este că avem încă, deşi ne mai ajung doar pentru mai puţin de 20 de ani, după cum arată estimările oficiale! Faptul că ţara noastră are rezerve de ţitei este incontestabil, dar şoferii mai cârcotaşi spun că la fel de incontestabil este şi faptul că asta nu îi ajută deloc atunci când trebuie să plătească plinul la maşină, iar în ultima vreme.. veştile sunt tot mai neplăcute! De ce suntem printre campionii Europei la preţul benzinei?

25 afișări
Imaginea articolului Cum ajungem să plătim o benzină atât de scumpă, deşi avem resurse de petrol

Cum ajungem să plătim o benzină atât de scumpă, deşi avem resurse de petrol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ar trebui clarificate cateva lucruri pentru a înţelege cum se formează preţul benzinei şi al motorinei şi de ce nu ne ajută faptul că suntem mândrii posesori de "aur negru"!
Clarificări punct cu punct:
1. În primul rând, resursele naţionale de petrol sunt concesionate OMV Petrom adică fostei Societăţi Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom, iar aceasta se află acum în proprietatea austriecilor de la OMV, după ce a fost privatizată de statul român în 2005.
Potrivit contractului de privatizare încheiat între OMV şi statul român, pentru pachetul majoritar de acţiuni 51%, austriecii au plătit circa 1,5 miliarde de euro, din care statul a încasat efectiv 669 milioane de euro, restul fiind o majorare de capital.
Citeşte mai multe despre cum ajungem să plătim o benzină atât de scumpă pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici