Dan Adamescu a cumpărat prin Astra 16,2% din acţiunile Intercontinental

Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat, miercuri, prin societatea de asigurări Astra (ATRA), un pachet reprezentând 16,22% din acţiunile companiei hoteliere Intercontinental (RCHI), pentru 16,9 milioane lei (4,1 milioane euro), şi a ajuns să deţină indirect 31,96% din titluri.

90 afișări
Imaginea articolului Dan Adamescu a cumpărat prin Astra 16,2% din acţiunile Intercontinental

Dan Adamescu a cumpărat prin Astra 16,2% din acţiunile Intercontinental (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Pachetul de titluri a fost preluat, printr-un deal, de la firma RHIC Holding, firmă înregistrată în Luxembourg, potrivit unei raportări transmisă pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de intermediarul tranzacţiei, firma de brokeraj Carpatica Invest.

Surse din piaţa hotelieră spun că firma RHIC este controlată de familia Păunescu.

Asigurare - Reasigurare Astra a mai cumpărat vineri un pachet de 0,03% din acţiunile Intercontinental, pentru 27.000 de lei.

În prima parte a şedinţei bursiere, în decurs de un minut, au fost realizate două transferuri negociate, prin care RHIC Holding şi-a lichidat participaţia de 49,12% la Intercontinental. Deal-urile au fost realizate la preţul de 0,1249 lei/titlu, cu 9,56% peste cotaţia de marţi. RHIC Holding a încasat, astfel, 51,1 milioane lei (12,5 milioane euro).

Până la ora transmiterii acestei ştiri, cumpărătorul celui de-al doilea pachet de acţiuni Intercontinental nu a anunţat tranzacţia pe bursă.

Adamescu deţinea anterior deal-ului de miercuri un pachet reprezentând 15,71% din titlurile Intercontinental, prin intermediul The Nova Group Investments România.

În acţionariat se mai regăseşte firma Lido, aceasta controlând 11,8% din titlurile Intercontinental.

The Nova Group Investments a propus patru candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al companiei hoteliere. Pe listă se regăsesc Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, în prezent administratori, Lucian Ciofoaia, directorul diviziei de real estate a grupului, şi Daniel Onuţe.

Familia Adamescu a cumpărat în urmă cu cinci ani, pentru 10 milioane de euro, hotelul de cinci stele Rex din staţiunea Mamaia. Hotelul a fost preluat de la Viorel Păunescu.

Acţiunile Intercontinental au crescut puternic în ultima lună, cu 78%, la 0,116 lei, după ce în martie erau cotate la 0,065 lei.

Compania a încheiat anul trecut cu pierderi de 15,9 milioane lei, cu 6% peste rezultatul negativ din 2009, de 15 milioane lei. Cifra de afaceri a crescut în acelaşi timp cu 4,5%, de la 39,5 milioane lei la 41,3 milioane lei.

Intercontinental avea la finalul anului datorii de 64,1 milioane lei, cu 4,2% peste obligaţiile de plată din 2009, de 61,5 milioane lei.

Acţionarii companii au aprobat în martie contractarea unui împrumut de 15 milioane euro de la UniCredit Ţiriac Bank, pentru restituirea unei datorii de 13,5 milioane euro către RHIC Holding. Diferenţa era destinată pentru investiţii în renovarea hotelului Intercontinental.

La finalul lunii decembrie, compania avea de recuperat creanţe de 2,5 milioane lei, mai mici faţă de anul precedent, de 2,8 milioane lei.

Pe piaţa principală, acţiunile Intercontinental au scăzut cu 24,82% la 0,0857 lei, pe un rulaj de doar 23.000 de lei.

La preţul la care s-au realizat deal-urile, de 0,1249 lei, Intercontinental este evaluată la 104,1 milioane lei, în timp ce calculată la cel mai recent preţ din piaţă, capitalizarea companiei este de 71,4 milioane lei.

Intercontinental are un capital social de 83,3 milioane lei, divizat în 833,5 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici