Deficitul de cont curent trebuie redus, pentru ca agenţiile de rating să fie recâştigate

România trebuie să deruleze politici monetare, fiscale şi de venituri prudente, care să permită reducerea treptată şi previzibilă a deficitului de cont curent la un nivel acoperit cu investiţii directe de capital, pentru a recâştiga încrederea agenţiilor de rating, se arată într-un document al MEF.

32 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent trebuie redus, pentru ca agenţiile de rating să fie recâştigate

Deficitul de cont curent trebuie redus, pentru ca agenţiile de rating să fie recâştigate (Imagine: Mediafax Foto)

Documentul relevă că, în condiţiile accentuării crizei internaţionale, se impune promovarea unei politici fiscale prudente, de reducere a deficitului bugetar într-un cadru pe termen mediu, şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare.

"România va trebuie să urmeze politici care să permită reducerea treptată şi previzibilă a deficitului de cont curent până la un nivel sustenabil al acoperirii cu investiţii directe de capital, pentru a recâştiga încrederea agenţiilor de rating şi îmbunătăţirea bonităţii externe. Eforturile vor fi îndreptate spre o corecţie treptată a deficitului de cont curent, printr-un mix echilibrat de politici monetare, fiscale şi de venituri, şi accelerarea reformelor structurale care să ducă la creşterea productivităţii muncii", se arată în documentul elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

Pentru a asigura scăderea ratei inflaţiei concomitent cu menţinerea unui ritm înalt de creştere economică, este prioritară îmbunătăţirea mediului de afaceri în scopul creşterii aportului investiţiilor străine directe.

"În Europa Centrală şi de Est, creşterea economică este încă robustă, dar sunt semnale că această regiune va fi afectată de criza economică mondială, mai ales că economia ţărilor din regiune depinde în mare măsură de atragerea capitalului străin", se spune în document.

Ca principale efecte ale crizei economice care pot apărea în perioada următoare în România sunt indicate creşterea costurilor finanţării, cu impact atât în cazul agenţilor economici, cât şi asupra populaţiei, reducerea absorbţiei externe pe fondul recesiunii înregistrate în majoritatea economiilor europene dezvoltate, diminuarea fluxului de investiţii străine şi amplificarea dificultăţilor de finanţare externă în condiţiile unei lipse de lichidităţi în sistemul bancar.

Atât Fitch, cât şi Standard&Poor's, două din cele trei mari agenţii de rating internaţionale, au coborât recent ratingul României sub pragul investment grade, subliniind capacitatea redusă statului de a evita o criză financiară şi economică severă, respectiv riscurile determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Agenţia Moody's a anunţat că nu intenţionează să modifice perspectiva ratingului atribuit României.

Deficitul de cont curent a avansat în primele nouă luni cu 14,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12,704 miliarde euro, reluându-şi astfel ritmul accelerat de creştere, după ce în ianuarie-august a urcat cu doar 1,6%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Deficitul a fost acoperit în proporţie de 56,6% prin investiţii străine directe, care au înregistrat 7,194 miliarde euro, din care participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat 52,7%, iar creditele intra-grup 47,3%.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Geogescu, a declarat recent că ultimele estimări ale băncii centrale indică pentru acest an un deficit de cont curent reprezentând 13,6-13,8% din PIB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici