Directoarea FMI avertizează că 2023 va fi un an dificil: Riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut

Potrivit directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, perspectivele economiei mondiale vor rămâne slabe pe termen mediu, pe fondul unor riscuri sporite la adresa stabilităţii financiare, informează POLITICO.

773 afișări
Imaginea articolului Directoarea FMI avertizează că 2023 va fi un an dificil: Riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut

"Ne aşteptăm ca 2023 să fie un alt an dificil, cu o încetinire a creşterii globale sub 3%, deoarece cicatricile provocate de pandemie, războiul din Ucraina şi înăsprirea monetară apasă asupra activităţii economice", a declarat Georgieva duminică, în cadrul unei conferinţe în China. "Chiar şi cu o perspectivă mai bună pentru 2024, creşterea globală va rămâne cu mult sub media sa istorică de 3,8%", a spus ea.

"De asemenea, este clar că riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut", a adăugat Georgieva. "Într-o perioadă în care nivelurile de îndatorare sunt mai ridicate, tranziţia rapidă de la o perioadă prelungită de rate scăzute ale dobânzilor la rate mult mai mari, necesare pentru a combate inflaţia, generează în mod inevitabil tensiuni şi vulnerabilităţi, după cum o demonstrează evoluţiile recente din sectorul bancar din unele economii avansate".

Potrivit acesteia, factorii de decizie politică au acţionat în mod decisiv ca răspuns la ameninţările la adresa stabilităţii financiare, contribuind la atenuarea într-o anumită măsură a tensiunilor de pe piaţă. Dar "incertitudinea este ridicată, ceea ce subliniază necesitatea de a fi vigilenţi", a adăugat ea.

Georgieva a avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile de fragmentare geoeconomică, despre care a spus că "ar putea însemna o lume împărţită în blocuri economice rivale - o divizare periculoasă care ar lăsa pe toată lumea mai săracă şi mai puţin sigură". Împreună, aceşti factori înseamnă că perspectivele economiei mondiale pe termen mediu vor rămâne probabil slabe", a spus ea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici