Economia mondială se va confrunta în 2010 cu obstacole serioase

Economia mondială se va confrunta în 2010 cu obstacole serioase, în special cu un şomaj ridicat în statele dezvoltate, revenirea protecţionismului şi riscul unor bule speculative bursiere şi imobiliare, a avertizat vineri preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

28 afișări
Imaginea articolului Economia mondială se va confrunta în 2010 cu obstacole serioase

Economia mondială se va confrunta în 2010 cu obstacole serioase

"Economia se află în faza de revenire, iar încrederea este foarte importantă. Dacă nu sunt combătute în manieră adecvată bulele speculative imobiliare şi bursiere, încrederea riscă să fie din nou afectată în 2010", a declarat Zoellick.

Nivelul ridicat al şomajului, în special în statele dezvoltate, va reprezenta un nou pericol pentru bănci, deoarece creditele, de consum sau ipotecare, nu vor mai putea fi rambursate, a precizat el.

Totodată, preşedintele BM a subliniat că există un risc ridicat ca anumite state afectate de criză să recurgă la măsuri protecţioniste pentru a susţine economiile.

"Şomajul va presa, din nefericire, autorităţile, care vor fi tentate să ridice bariere (pentru importuri - n.r.)", a afirmat preşedintele BM.

El a mai atras atenţia asupra faptului că dacă băncile centrale vor urma exemplul Rezervei Federale din SUA şi vor menţine dobânzile cheie la niveluri scăzute, vor susţine inflaţia. Pe de altă parte, dacă aceste instituţii vor majora dobânzile, monedele naţionale se vor aprecia, ceea ce va afecta exporturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici