Erste: Un nou acord cu FMI, o strategie bună pentru România. Ar susţine privatizările şi cursul leului

Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie bună pentru România, având în vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului şi privatizarea incipientă a unor companii, urmând să permită BNR să continue politica de relaxare monetară şi să împiedice deprecierea puternică a leului, potrivit Erste.

245 afișări
Imaginea articolului Erste: Un nou acord cu FMI, o strategie bună pentru România. Ar susţine privatizările şi cursul leului

Erste: Un nou acord cu FMI, o strategie bună pentru România. Ar susţine privatizările şi cursul leului (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Analiştii Erste se aşteaptă ca autorităţile române să folosească ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucureşti pentru a anunţa un nou acord stand-by cu Fondul, din care însă nu vor fi traşi bani, la fel ca în cazul precedentei înţelegeri. Lagarde se va afla la Bucureşti pe 15-16 iulie.

"Considerăm că autorităţile române vor folosi această ocazie pentru a anunţa un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioadă de doi ani şi având ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Având în vedere că plăţile combinate ale Băncii Naţionale a României (BNR) şi Ministerului Finanţelor către FMI ating un vârf de 5 miliarde de euro pe an în 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie şi transporturi este în fază incipientă, un nou acord din care să nu fie traşi bani este o strategie bună", se arată într-o notă de cercetare a Erste Group.

BNR a redus săptămâna aceasta dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite băncii centrale să continue politica de relaxare monetară fără riscul unei deprecieri puternice a leului în raport cu euro. Tăierea dobânzii de către BNR a fost prima din ultimele 16 luni.

"O nouă înţelegere cu FMI deschide calea pentru măsuri suplimentare de relaxare monetară din partea BNR, în timp ce împiedică o deprecieră puternică a leului la peste 4,7 lei (pe euro, n.r.)", notează analiştii Erste.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că scrisoarea de intenţie privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană a fost trimisă joi executivului comunitar. El a afirmat că decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI este una asumată de Guvern, guvernatorul BNR şi preşedinte. Noul acord vizat de autorităţi este unul de tip preventiv, a adăugat premierul.

Ponta a anunţat, joi, că Guvernul va începe în această lună negocierile cu FMI pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, după ce Consiliul Director al FMI a avizat, săptămâna trecută, cu trei derogări, ultimele evaluări cu România.

Autorităţile au precizat anterior că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Acordul anterior al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici