Exporturile de petrol ale Iranului scad odată cu apropierea datei intrării în vigoare a sancţiunilor

În luna iunie, pe fondul apropierii datei scadente intrării în vigoare a sancţiunilor americane, exporturile de petrol ale Iranului au scăzut de la 2,6 milioane de barili pe zi la 2,3 milioane de barili, relatează Stratfor.

342 afișări
Imaginea articolului Exporturile de petrol ale Iranului scad odată cu apropierea datei intrării în vigoare a sancţiunilor

Exporturile de petrol ale Iranului scad odată cu apropierea datei intrării în vigoare a sancţiunilor

Conform Stratfor, scăderea a fost generată, pe de o parte, de o serie de reduceri ale numărului de tranzacţii cu petrol iranian ale unor entităţi, precum Mitsubishi UFJ - cea mai mare bancă a Japoniei -, dar şi datorită scăderii importurilor de către o parte a principalilor parteneri comerciali ai Iranului. Rafinăriile japoneze, de exemplu, vor stopa importul de petrol iranian începând cu luna octombrie.

De asemenea, India a importat cu 15,9% mai puţin petrol iranian în luna iunie comparativ cu luna mai - data la care preşedintele Donald Trump a denunţat Acordul Nuclear. Asta în ciuda faptului că tot în luna mai, India declarase că va continua importul de petrol Iranian, în ciuda sancţiunilor. Scăderea importurilor indiene a generat reacţii din partea Germaniei, care prin vocea ministrului de stat pentru afaceri externe, Niels Annen, a încurajat India - un aliat regional al Statelor Unite - să continue importurile de petrol iranian.

"Nu vând pentru Iran, dar am impresia că India este dornică să continue cumpărarea de petrol din Iran, iar acesta va fi un mesaj foarte important", a declarat Niels Annen, citat de publicaţia rusă Sputnik.

Vizita lui Niels Annen în India a avut, însă, loc după cea a unei delegaţii americane, de săptămâna trecută, al cărui obiectiv a fost promovarea sancţiunilor.

Potrivit analiştilor STRATFOR, scăderea exporturilor de petrol iraniene se mai datorează şi refuzului Statelor Unite de a acorda scutiri care să permită importul de petrol iranian în cantităţi mai mici - de aici şi decizia Mitsubishi UFJ cu privire la tranzacţii. Potrivit STRATFOR, acest refuz a mai afectat Coreea de Sud şi chiar şi Uniunea Europeană.

Aceasta din urmă, pentru a evita sancţiunile americane şi pentru a menţine Acordul Nuclear, ia în calcul transferuri directe de bani între băncile centrale ale statelor membre şi cea a Iranului. În plus, la mijlocul lunii mai, Comisia Europeană a anunţat aplicarea unei legi din 1996, care ar împiedica recunoaşterea oricăror decizii judecătoreşti luate de instanţele americane cu privire la impunerea de penalităţi companiilor europene care nu respectă sancţiunile americane.

"În situaţia în care acest trend continuă, exporturile de petrol ale Iranului ar putea scădea cu până la 1,6 milioane de barili / zi până la mijlocul anului următor", au precizat analiştii STRATFOR.

Potrivit datelor oferite de British Petroleum pentru 2017, Iran producea aproximativ 4,9 de barili de petrol / zi şi avea un consum de 1,8 milioane de barili / zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici