Finanţele vor lansa săptămâna viitoare o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie/ Ministerul flexibilizează acordarea bonusului de dobândă la aceste titluri

Ministerul Finanţelor va lansa săptămâna viitoare o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, pe doi ani, cu o dobândă de 4,5%, iar pentru atragerea investitorilor va fi organizată şi o tombolă, a declarat vineri, la Guvern, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

542 afișări
Imaginea articolului Finanţele vor lansa săptămâna viitoare o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie/ Ministerul flexibilizează acordarea bonusului de dobândă la aceste titluri

La şedinţa de Guvern de vineri a fost aprobată o Hotărâre de Guvern de modificare a mecanismului de lansare de titluri de stat pentru populaţie, a precizat Teodorovici, pentru a permite organziarea tombolei.

„De săptămâna viitoare, de luni, se pot achiziţiona din nou, de către populaţie, astfel de titluri de stat. Este a treia emisiune pe care o lansăm, prima a fost pe 5 ani, a doua pe 3 ani şi aceasta va fi pe 2 ani de zile, cu o dobândă atractivă de 4,5%, cu o maturitate la doi ani. Un element de noutate, va fi organizată o tombolă, pentru a încuraja şi a stimula posibilii investitori persoane fizice, o tombola care să aibă loc nu la scadenţa acestei emisiuni de titluri de stat, ci după ce se finalizează subscrierea de către populaţie. O tombolă prin care să se plătească un bonus de dobândă de 5.000 de lei, pentru 1.000 de persoane care au investiti un minim de 500 de lei investiţi în titluri de stat”, a spus Teodorovici.

Tombola va fi organziată în cursul lunii decembrie.

Ministerul flexibilizează acordarea bonusului de dobândă la titlurile de stat pentru populaţie

Guvernul a aprobat în şedinţa de guvern de vineri, modificările Ministerului Finanţelor Publice aduse legislaţiei, în sensul flexibilizării mecanismului prin care poate fi acordat bonusul de dobândă, pentru toate emisiunile de titluri de stat pentru populaţie, indiferent de canalul de distribuţie.

Principalele schimbări vizează, conform unui comunicat al ministerului, eliminarea restricţiei ca bonusul de dobândă să se acorde la scadenţă; corelarea modificării aduse definiţiei bonusului de dobândă cu definiţia prospectului de emisiune; acordarea bonusului de dobândă se va realiza din bugetul de stat în limita sumelor aprobate cu această destinaţie; includerea unei prime de până la 100 de puncte la rata dobânzii la titlurile de stat pentru populaţie, indiferent de canalul de distribuţie, peste cotaţiile titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa interbancară; posibilitatea MFP de a aproba momentul organizării selecţiei beneficiarilor bonusului de dobândă, înainte sau la scadenţa titlurilor de stat, eligibilitatea participanţilor şi a emisiunilor pentru care se acordă bonus de dobândă inclusiv emisiunile a căror perioadă de subscriere s-a încheiat şi seria de titluri nu a ajuns la scadenţă, modalitatea de acordare şi valoarea acestuia, termenul de plată al bonusului de dobândă şi alte elemente considerate relevante de către emitent.

Instrumentele utilizate pentru administrarea datoriei publice guvernamentale pot fi emise, în lei şi/sau valută de către MFP, în calitate de unic administrator al datoriei publice guvernamentale, prin accesarea pieţelor financiare interne şi externe.

Modificările se referă şi la efectuarea unor corelări între procedura contractării de împrumuturi prin plasamente private, cu procedura lansării emisiunilor de titluri de stat pe pieţele internaţionale, în cadrul Programului cadru de emisiuni – Medium Term Notes (MTN), şi anume: plasamentul privat poate fi structurat în termeni de documentaţie contractuală ca şi o emisiune de titluri de stat pe pieţele internaţionale în cadrul Programului MTN; oportunitatea efectuării plasamentului privat se aprobă de către ministrul finanţelor publice, în mod similar cu prevederile procedurii aplicabile lansării emisiunilor de titluri de stat pe pieţele internaţionale, având în vedere condiţiile şi termenii financiari ai acestuia, necesităţile de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, precum şi alte aspecte strategice privind activitatea de finanţare şi implementarea strategiei de administrare a datoriei publice; mandatul de negociere a ofertei se supune aprobării ministrului finanţelor publice în cazul în care oferta este considerată avantajoasă şi/sau în funcţie de necesităţile de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice guvernamentale; fiecare tranzacţie sub forma plasamentului privat se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice; procedura de contractare a plasamentului privat se aplică inclusiv ofertelor de efectuare a plasamentului privat primite de Ministerul Finanţelor Publice până la data intrării in vigoare a prezentei hotărâri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici