Firmele de telefonie ar putea furniza date Biroului de Credit

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) ar putea solicita autorităţilor să permită prestatorilor de servicii, în special companiilor de telefonie mobilă, să furnizeze informaţii despre clienţi Biroului de Credit, a declarat, miercuri, preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.

17 afișări
Imaginea articolului Firmele de telefonie ar putea furniza date Biroului de Credit

Firmele de telefonie ar putea furniza date Biroului de Credit (Imagine: Mediafax Foto)

"Voi ridica mâine (joi - n.r) în Consiliul de Administraţie al ARB problema participării firmelor prestatoare de servicii la Biroul de Credit şi vom solicita, probabil, autorităţilor să le permită acestora să devină participanţi", a spus Gheţea, la un seminar despre Biroul de Credit.

El a adăugat că părerea lui este că măsura privind restricţionarea participării prestatorilor de servicii la Biroul de Credit nu trebuia luată, cel puţin în această etapă, întrucât populaţia nu este suficient de educată încă.

"Sunt foarte mulţi oameni care au profitat de promoţiile firmelor de telefonie mobilă, au cumpărat un telefon pe care îl folosesc o lună, două, apoi nu mai plătesc, deci devin rău-platnici. Sunt mulţi tineri care ajung la concluzia că se poate şi se duc şi la bancă să facă acelaşi lucru, deci încurajăm necinstea", a afirmat Gheţea.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal a emis o decizie potrivit căreia prestatorii de servicii, printre care şi firmele de telefonie să nu furnizeze informaţii despre clienţi Biroului de Credit.

"Înainte de a apărea această decizie, Biroul de Credit a discutat cu firmele de telefonie mobilă şi le-am convins că e bine să ne furnizeze informaţii, iar la sfârşitul anului 2006 aveam semnate deja contracte cu doi furnizori de profil. Dacă nu era această decizie, aveam la momentul actual contracte cu toate firmele", a spus directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure.

Biroul de credit, funcţional de la mijlocul anului 2004, colectează datele pozitive sau negative referitoare la plăţile aferente relaţiilor de creditare, furnizate în special de către bănci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici