Franks: Considerăm că România va înregistra o creştere economică pozitivă în 2011

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, sâmbătă, că reprezentanţii Fondului l-au pus la curent pe preşedinte cu opţiunile existente şi acţiunile necesare "pentru a putea merge înainte", menţionând că instituţia consideră că România va înregistra creştere economică în 2011.

32 afișări
Imaginea articolului Franks: Considerăm că România va înregistra o creştere economică pozitivă în 2011

Franks: Considerăm că România va înregistra o creştere economică pozitivă în 2011 (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat ce au discutat cu preşedintele Băsescu, Franks a afirmat, la finalul întâlnirii cu liberalii, că reprezentanţii Fondului l-au pus la curent pe preşedinte cu oţiunile şi acţiunile care trebuie luate în vederea încheierii unui nou acord.

"Am discutat cu preşedintele Băsescu toate... L-am pus la curent cu toate discuţiile pe care le-am avut până acum şi cu toate opţiunile pe care le avem şi acţiunile pe care trebuie să le luăm pentru a putea merge înainte. Am avut un bun schimb de puncte de vedere cu el. Am discutat în termeni generali obiectivele noului acord şi vom discuta în detaliu când vom reveni în vizita următoare", a spus Franks.

El a subliniat că "obiectivul cheie" al viitorului acord va fi consolidarea realizărilor privind stabilizarea economică obţinute prin ultimul acord. "Dar trebuie să adăugăm la asta reforme structurale care vor genera în viitor o creştere economică mai mare. Cu acest lucru cred sunt de acord toate partidele politice - ca economia să se dezvolte mai repede şi cheia unei dezvoltări mai rapide este să continuăm procesul de reforme structurale", a adăugat şeful delegaţiei FMI în România.

Întrebat dacă România va avea creştere economică anul viitor, oficialul FMI a replicat: "Credem că da, creşterea va fi pozitivă anul viitor".

Despre întâlnirea cu liberalii, Franks a menţionat că, după un schimb extrem de productiv de idei, s-a convenit că în lunile următoare va trebui continuat acest dialog pentru a putea fi găsite cele mai bune idei pentru viitorul acord.

"Am avut un schimb de păreri extrem de interesant şi productiv cu PNL Cred că suntem de acord că este important ca în lunile care urmează să lucrăm cu toate partidele politice pentru a veni cu cele mai bune idei pentru viitorul acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială. Vom continua dialogul cu partidele în viitor pentru a lua idei de la liberali şi social-democraţi şi de la toate partidele politice asupra a ceea ce putem face mai bine pentru a ajuta la creşterea economică a României", a conchis Jeffrey Franks.

Anteriror, delegaţia s-a întâlnit, la Cotroceni, cu preşedintele Băsescu.

La începutul întâlnirii, Franks a spus că delegaţia pe care o conduce a avut, la Bucureşti, "câteva discuţii intense şi dure", menţionând că există o colaborare bună cu autorităţile şi că se va ajunge la o înţelegere. "Am avut câteva discuţii intense şi dure aici şi cred că suntem în postura de a ajunge la o înţelegere şi a trage concluziile vizitei noastre aici. Aşa cum ştiţi, au fost provocări aici în România în ultimele câteva luni, dar paşii au fost făcuţi pentru a merge înainte. Suntem în a şasea etapă a colaborării noastre, avem o cooperare foarte bună cu Banca Naţională, cu ministrul de Finanţe şi în această vizită mulţi miniştri s-au implicat în discuţii", a spus Jeffrey Franks.

Preşedintele Băsescu a declarat, în acest context, că şefii de stat şi de guvern din UE, cu care s-a întâlnit la Consiliul European, ştiu că Europa este încă în criză. "Tocmai am încheiat întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din UE (vineri, la Bruxelles, la lucrările Consiliului European, n.r.). Ei probabil ştiu mai bine decât alţii că Europa este încă în criză. Povestea care apare în ziare şi la televiziune despre revenirea economiei încă nu este realitate", a spus Băsescu, la începutul întâlnirii, menţionând că riscul ca economiile să reintre în criză este încă "aproape de noi toţi".

Şeful statului şi membrii delegaţiei FMI, CE şi BM au abordat, sâmbătă, la Cotroceni, printre altele, perspectivele unei eventuale noi colaborări astfel încât, prin accentul pus pe privatizare şi reforme, să se atingă obiectivul unei creşteri economice sustenabile, informează Preşedinţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici