Franţa vrea ajutorul Germaniei şi al altor ţări europene pentru a limita pedeapsa impusă BNP de SUA

Franţa încearcă să obţină sprijinul Germaniei şi al altor parteneri europeni pentru a limita penalităţile pe care SUA le vor impune BNP Paribas, afirmând că acţiunile "disproporţionate" împotriva celei mai mari bănci franceze ar putea reprezenta un risc sistemic pentru sectorul bancar.

243 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea ajutorul Germaniei şi al altor ţări europene pentru a limita pedeapsa impusă BNP de SUA

Franţa vrea ajutorul Germaniei şi al altor ţări europene pentru a limita pedeapsa impusă BNP de SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele francez, Francois Hollande, a discutat cazul cu cancelarul german Angela Merkel, în timp ce miniştri francezi au abordat subiectul cu mai multe guverne europene, inclusiv cu cel al Marii Britanii, a declarat un oficial francez pentru cotidianul Financial Times.

Manevrele diplomatice ale Franţei vin în contextul conturării unui acord amiabil între BNP şi autorităţile americane, care ar putea fi anunţat chiar de săptămâna următoare.

Banca va plăti probabil penalităţi de 8-9 miliarde de dolari, îşi va recunoaşte vinovăţia şi va accepta să concedieze mai multe zeci de angajaţi, dintre care mulţi deja au părăsit instituţia de credit, au declarat surse apropiate situaţiei.

Autorităţile americane vor să impună şi o interdicţie temporară băncii în privinţa cliringului tranzacţiilor în dolari - o componentă semnificativă a afacerilor internaţionale ale BNP. Discuţiile continuă asupra modului în care vor funcţiona aceste sancţiuni, întrucât autorităţile din SUA nu vor să fie afectată reţeaua mare de retail a BNP în SUA, BancWest, au spus sursele.

Banca încearcă să convingă statul american să i se permită să efectueze operaţiunile de cliring (compensare a tranzacţiilor) prin intermediul altor bănci. Departamentul pentru Servicii Financiare al statului New York susţine suspendarea capacităţii BNP de cliring în dolari pentru a evita o sancţiune mai dură, respectiv revocarea licenţei bancare în SUA.

Departamentul Justiţiei din SUA vrea sancţiuni mai dure pentru BNP faţă de alte bănci care au închis investigaţii similare prin acorduri amiabile, precum HSBC şi ING, deoarace banca franceză a intermediat tranzacţii cu valoare mult mai mare cu ţări aflate sub sancţiuni SUA, de zeci de miliarde de dolari, în special cu Sudanul.

Franţa a avertizat că penalităţile care vor fi impuse BNP ar putea afecta discuţiile UE - SUA asupra unui acord comercial transatlantic. De asemenea, guvernul de la Paris este pregătit să sesizeze autorităţile financiare internaţionale şi să susţină reducerea importanţei dolarului în tranzacţiile comerciale internaţionale, însă acţiunile depind de amploarea pedepsei pentru BNP.

Un oficial francez a declarat că situaţia BNP a fost discutată pe larg de către autorităţile de reglementare şi de către băncile centrale din Europa, inclusiv de către Banca Centrală Europeană.

"Toată lumea vorbeşte despre asta", a spus oficialul, adăugând că mai multe bănci europene, printre care Deutsche Bank şi Commerzbank, din Germania, precum şi UniCredit, din Italia, fac obiectul unor investigaţii similare cu cea care vizează BNP.

Băncile germane sunt îngrijorate că ar fi încălcat posibile sancţiuni decise de SUA împotriva Iranului. De asemenea, unele instituţii de credit se tem că BCE va include riscul unor viitoare amenzi în testele de stres care vor fi derulate în această vară.

Asociaţia băncilor germane a afirmat că organizaţia se află în contact cu guvernul german asupra chestiunii unor eventuale sancţiuni din partea SUA.

Preşedintele francez a ridicat problema BNP în mai multe rânduri cu omologul său american, Barack Obama, însă preşedintele SUA a respins această abordare cel mai recent în luna iunie, afirmând că nu este treaba lui "să-l sune pe procurorul general".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici