FT: Redresarea economiei globale ar putea fi afectată de preţul petrolului

Redresarea economiei globale, aflată încă în stadiu incipient, ar putea fi "deraiată" de creştera abruptă a preţurilor petrolului, după ce cotaţia ţiţeiului Brent a urcat, în această săptămână, pe bursa de la Londra, la 76 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit FT.

32 afișări
Imaginea articolului FT: Redresarea economiei globale ar putea fi afectată de preţul petrolului

FT: Redresarea economiei globale ar putea fi afectată de preţul petrolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Goldman Sachs a emis recent un avertisment dur, cerând un răspuns coordonat din partea guvernelor din întreaga lume pentru rezolvarea problemelor legate de criza ofertei de mărfuri, potrivit Financial Times (FT).

"Deşi criza financiară a fost abordată prin măsuri, cea a mărfurilor nu a fost încă soluţionată", potrivit băncii americane.

Totodată, Francisco Blanch, strateg pentru pieţele de mărfuri la Bank of America Merrill Lynch, consideră că, în timp ce creşterea puternică a preţului petrolului din prima parte a anului trecut a fost o cauză fundamentală a recesiunii, scăderea abruptă din acest an a reprezentat un stimul important pentru economia globală.

"Dacă preţurile o iau iar în sus, băncile centrale vor avea de ales între împingerea economiilor înapoi în recesiune şi acceptarea unei inflaţii mai ridicate", avertizează Blanch.

Preţul petrolului a atins recordul istoric de peste 147 de dolari pe baril în luna iulie a anului trecut, după o perioadă de creştere puternică, însă a căzut ulterior, până în decembrie 2008, la circa 33 de dolari pe baril, minimul ultimilor patru ani.

În prezent, barilul se tranzacţionează la peste 70 de dolari pe baril, după un avans abrupt în prima parte a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici