Gabriela Firea: Majorăm sumele pentru copiii lăsaţi în grija statului

Ministrul Famieliei, Gabriela Firea, anunţă, marţi, în timpul unei vizite la Centrul Asociaţiei Pro Vita, din Valea Plopului, majorarea sumelor alocate pentru copiii lăsaţi în grija statului.

229 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea: Majorăm sumele pentru copiii lăsaţi în grija statului

Gabriela Firea: Majorăm sumele pentru copiii lăsaţi în grija statului

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, i-a vizitat pe copiii români şi ucraineni găzduiţi într-un centru social al Asociaţiei Pro Vita - “Sfântul Brâncoveanu” din comuna Poseşti, judeţul Prahova, construit de preotul Nicolae Tănase, unde sunt îngrijiţi copii români din sistemul de protecţie special şi au fost primiţi, de la începutul lunii martie, şi copii refugiaţi din Ucraina, din Odesa, proveniţi, de asemenea, din mai multe centre sociale.

„Am venit cu veşti bune la Centrul Asociaţiei Pro Vita, din Valea Plopului. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, am reuşit să creştem în mod real sprijinul pentru aceşti copii, prin măsurile pe care le-am gândit alături de colegii noştri, la Guvern. Aici, la Valea Plopului, Părintele Tănase are grijă, de ani buni, de multe suflete de copii, mai mici şi mai mari. Iar în această perioadă de război a preluat şi un număr însemnat de copii refugiaţi din Ucraina. Dar noi, ca societate, şi fiecare cetăţean în parte avem şi această datorie morală să-i sprijinim pe aceşti copii lăsaţi în grija statului, să treacă mai uşor peste situaţia pe care o au”, spune Firea..

Vizita în centrul de la Valea Plopului a avut loc în contextul lansării primelor măsuri pentru copii în cadrul programului guvernamental “Sprijin pentru România”.

Concret, aproape 47.000 de copii din sistemul de protecţie specială, inclusiv copii cu dizabilităţi, vor beneficia direct de măsurile reunite în acest pachet de sprijin, al cărui buget este de 86 de milioane de lei. Astfel, valoarea alocaţiei zilnice de hrană va creşte de la 12 lei la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, în funcţie de vârsta copilului. Cea mai importantă majorare vizează sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale: acestea vor creşte de cinci ori, de la 28 de lei la 150 de lei. De asemenea, sumele acordate de stat pentru îmbrăcămintea, încălţămintea, jucăriile, rechizitele sau obiecte de igienă pentru fiecare copil din sistemul de protecţie vor fi mai mari cu aproape 60%.

La Valea Plopului, sute de copii din sistemul de protecţie au fost găzduiţi, în ultimii 30 de ani, în centrele Asociaţiei Pro Vita, înfiinţate de preotul paroh Nicolae Tanase. În total, în toate aceste centre - care ar putea fi considerate drept cel mai mare “orfelinat privat din România” - sunt educaţi şi îngrijiţi
peste 400 de copii, cu ajutorul comunităţilor din Valea Plopului şi Valea Screzii. Asociaţia colaborează îndeaproape, de ani de zile, cu DGAPC Prahova.

Tot în Prahova, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului oferă găzduire şi asistenţă pentru 68 ucraineni, veniţi la începutul lunii martie, din Odesa. Este vorba despre 59 copii cu dizabilităţi din sistemul de protecţie din Ucraina, 7 persoane adulte, însoţitori ai copiilor şi 2 copii ai persoanelor adulte însoţitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici