Gazprom caută rute alternative pentru livrarea gazului către Europa

Compania rusă Gazprom a anunţat că este în căutarea unor rute alternative pentru transportarea gazului spre vest, după constatarea unor scăderi ale livrărilor ce tranzitează teritoriul ucrainean.

20 afișări
Imaginea articolului Gazprom caută rute alternative pentru livrarea gazului către Europa

Gazprom caută rute alternative pentru livrarea gazului către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Livrările către Ungaria au fost reduse cu zece milioane de metri cubi, faţă de cele 42 de milioane prevăzute în contractul său, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.

Polonia a semnalat la rândul său o scădere cu şase la sută a livrărilor primite faţă de volumele contractuale, o cifră confirmată de Comisia Europeană.

Totuşi, această scădere este compensată de livrările via Belarus, şi nu a fost resimţită de consumatori, potrivit operatorului gazoductelor poloneze, Gaz-Systema.

Rusia a suspendat joi aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, din cauza lipsei unui acord privind preţul livrărilor pentru 2009 şi a unor datorii.

Gigantul rus Gazprom a anunţat că este în căutarea unor rute alternative pentru transportul gazului, pentru a nu mai depinde de Ucraina.

"Credem că este necesar să dezvoltăm, cât mai repede posibil, rute alternative şi sperăm că Europa va lua toate măsurile necesare pentru a susţine realizarea acestui proiect", a declarat vineri, pentru BBC, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Medvedev va începe un turneu în capitalele europene pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu criza gazului dintre Rusia şi Ucraina.

El va merge sâmbătă la Praga, iar ulterior la Londra, Paris, Viena, Bruxelles şi Berlin, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei. Scopul turneului este constituit de "întâlnirile cu presa şi cu autorităţile", a explicat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici