Gazprom reia în totalitate livrările de gaze naturale către Belarus

Grupul rus Gazprom a decis să restabilească livrările de gaze naturale către Belarus, deoarece autorităţile de la Minsk şi-au plătit datoriile, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Natalia Timakova.

13 afișări
Imaginea articolului Gazprom reia în totalitate livrările de gaze naturale către Belarus

Gazprom reia în totalitate livrările de gaze naturale către Belarus (Imagine: MEdiafax Foto/AFP)

"Gazprom a decis să reia livrările de gaze destinate Belarusului. Într-o convorbire telefonică, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, l-a informat pe preşedintele rus, Dmitri Medvedev, că partea bielorusă a plătit pentru livrările de gaze, conform contractului, iar Gazprom a luat decizia să restabilească în totalitate livrările de gaze către Belarus", a afirmat Timakova.

Gazprom a început luni să reducă livrările către Belarus, din cauza unor dispute legate de datorii reciproce neplătite. Preşedintele bielorus, Aleksandr Lukaşenko, a dispus marţi întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileşte poporul din Belarus".

Minskul a anunţat miercuri că şi-a onorat în totalitate obligaţiile de plată către grupul rus.

Totodată, Gazprom a indicat joi că a plătit preţul prevăzut în contract pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul bielorus, situaţie confirmată de Minsk.

"Viramentul total se ridică la 228 de milioane de dolari, pentru perioada noiembrie - decembrie 2009 şi prima lună a acestui an", a declarat purtătorul de cuvânt al exportatorului rus de gaze naturale, Serghei Kuprianov.

Belarusul a cerut Rusiei 260 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici