Germania ar putea cumpăra de la un infomator datele a 1.500 de clienţi ai băncilor elveţiene

Un informator s-a oferit să vândă către autorităţile din Germania datele a 1.500 de clienţi germani ai băncilor elveţiene, suspectaţi de evaziune fiscală sub protecţia secretului bancar, iar situaţia a generat tensiuni politice între Berna şi Berlin.

22 afișări
Imaginea articolului Germania ar putea cumpăra de la un infomator datele a 1.500 de clienţi ai băncilor elveţiene

Germania ar putea cumpăra de la un infomator datele a 1.500 de clienţi ai băncilor elveţiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informatorul cere 2,5 milioane euro pentru a divulga datele confidenţiale, iar anchetatorii din domeniul fiscal din Germania estimează că încheierae cu succes a investigaţiei ar aduce statului un beneficiu de 100 milioane de euro, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Handelsblatt scrie că situaţia s-a creat în jurul unor conturi constituite în principal la grupul financiar UBS.

Cazul riscă să genereze o nouă criză a secretului bancar, între Elveţia şi Germania. Guvernul Elveţiei a subliniat că datele sunt "bunuri furate", iar achiziţia lor ar fi ilegală, potrivit The New York Times.

Dacă Germania "s-ar coborî la cumpărarea unor bunuri furate", atunci încrederea Elveţiei în Germania ar fi zdruncinată, a declarat duminică ministrul elveţian al Apărării, Ueli Maurer, la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, scrie NY Times.

Şi alţi lideri politici, inclusiv preşedintele Elveţiei, Doris Leuthard, şi mai mulţi bancheri au avetizat Germania că nu ar trebui să cumpere informaţiile, notează Reuters.

UBS a anunţat că nu are cunoştinţă de existenţa acestor informaţii sau de situaţie.

"În acest moment, aceste informaţii sunt simple speculaţii", a arătat banca într-o poziţie oficială.

Un reprezentant al ministerului german al Finanţelor a refuzat să comenteze informaţiile apărute duminică şi luni în presă, însă a adăugat că "abordarea" unor astfel de chestiuni s-ar încadra în responsabilităţile landurilor germane.

Mnistrul Apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, un aliat puternic al cancelarului Angela Merkel, a declarat că guvernul ar trebui să-şi verifice atent dreptul legal de a cumpăra astfel de date.

"Am o problemă cu oferirea de bani în schimbul unui lucru care a intrat în posesia cuiva într-o manieră îndoielnică din punct de vedere juridic", a arătat acesta.

Membrii opoziţiei au încurajat însă guvernul să cumpere datele, "în numele contribuabililor cinstiţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici