Gherghina, despre reducerea CAS: Anul acesta nu sunt probleme. E o sumă mult mai mare din taxa pe stâlp

Secretarul de stat în MF Gheorghe Gherghina a declarat, luni, despre sustenabilitatea reducerii CAS, că anul acesta nu sunt probleme, pentru că Guvernul are în buget o sumă mult mai mare din colectarea taxei pe stâlp, iar anul viitor vor trebui luate unele măsuri pe linia colectării.

298 afișări
Imaginea articolului Gherghina, despre reducerea CAS: Anul acesta nu sunt probleme. E o sumă mult mai mare din taxa pe stâlp

Gherghina, despre reducerea CAS: Anul acesta nu sunt probleme. E o sumă mult mai mare din taxa pe stâlp (Imagine: Gabriel Fluerariu/ Mediafax Foto)

Despre sustenabilitatea reducerii CAS şi a măsurilor anunţate de Guvern privind mărirea pensiilor şi a unor salarii, Gheorghe Gherghina a declarat că pentru anul acesta nu sunt probleme, pentru că ”avem acea taxă pe stâlp, avem o sumă mult mai mare decât era prevăzută în buget”.

”Noi prinsesem 448 (de milioane lei - n.r.) şi vom colecta 1.455. Pentru anul viitor, sunt două abordări, în primul rând taxa pe stâlp, cu o colectare mult mai mare, se va menţine şi la anul. În al doilea rând, sunt o serie de măsuri pe linia colectării, şi în scrisoarea de intenţie cu Fondul, şi în cea aprobată şi cea discutată acum, sunt o serie de astfel de măsuri. Eu sunt convis că, dacă se vor implementa măsurile prevăzute pe linia colectării, nu va fi o problemă să acoperim acea diferenţă”, a spus Gheorghina.

Despre îndoielile Fondului Monetar Internaţional privind această reducere a CAS cu cinci puncte procentuale, Gheorghina a spus că reprezentanţii FMI ar vrea să vadă, până în luna octombrie, că aceste măsuri încep să se implementeze.

”Sunt convins că în noiembrie, când vin, şi ei vor fi convinşi că se poate”, a spus el.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite în această săptămână Parlamentului şi reprezintă o decizie pe care Guvernul şi-o asumă.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a răspuns că nu există nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici