Guvernul va aloca bani din Fondul de rezervă doar primăriilor care şi-au redus datoriile

Guvernul va aloca bani din Fondul de rezervă doar primăriilor şi consiliilor judeţene care şi-au redus, în anul anterior formulării solicitării, plăţile restante comparativ cu anul precedent, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care va modifica legea finanţelor publice locale.

26 afișări
Imaginea articolului Guvernul va aloca bani din Fondul de rezervă doar primăriilor care şi-au redus datoriile

Guvernul va aloca bani din Fondul de rezervă doar primăriilor care şi-au redus datoriile (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Plăţile restante reprezintă sume datorate şi neachitate care au depăşit termenul de plată prevăzut de actele normative sau de contract/factură.

La elaborarea bugetelor locale, ordonatorii de credite au obligaţia să prevadă distinct credite bugetare destinate stingerii plăţilor restante la finele anului anterior celui pentru care se întocmeşte bugetul.

Dispoziţiile se aplică în domeniul elaborării, aprobării executării şi raportării bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti, precum şi bugetelor instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetele locale.

Potrivit proiectului, autorităţilor administrativ-teritoriale şi subdiviziunilor acestora (comunele, oraşele, municipiile şi judeţele - n.r.) le va fi interzis accesul la împrumuturi sau la garantarea oricărui fel de împrumut, dacă datoriile anuale depăşeşte 30% din media aritmetică a veniturilor proprii, diminuate cu veniturile din valorificarea unor bunuri, pe ultimii trei ani anteriori anului în care se solicită autorizarea finanţării rambursabile care urmează să fie contractată şi/sau garantată.

Datoriile anuale sunt reprezentate de ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat şi/sau garantat în anul respectiv.

De asemenea, în situaţia în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în bugetele autorităţilor locale în ultimii doi ani este mai mic de 97% pe fiecare an, ordonatorii de credite vor fundamenta veniturile proprii pentru anul curent cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent.

Gradul de realizare a veniturilor proprii va fi stabilit prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice, după consultarea prealabilă a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici