Hillary Clinton a numit un emisar special pentru energie în Eurasia

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a desemnat luni un fost consilier al lui Bill Clinton, Richard Morningstar, în funcţia de emisar special pentru energie în Eurasia, a anunţat Departamentul de Stat.

15 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton a numit un emisar special pentru energie în Eurasia

Secretarul de stat american Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Morningstar şi apropiaţii săi vor apăra interesele Statelor Unite în Eurasia", a precizat Departamentul american de Stat într-un comunicat.

"El va lucra la probleme energetice importante în Europa, Rusia, Ucraina, Turcia, Asia centrală şi în Caucaz", potrivit comunicatului.

Fost ambasador la Uniunea Europeană din 1999 până în 2001, Morningstar a fost consilierul fostului preşedinte american şi al secretarului său de Stat, Madeleine Albright, pentru politica energetică americană din Asia centrală.

În timpul administraţiei Bush, el a predat la universităţi prestigioase precum Harvard şi Stanford.

Asia centrală şi Caucazul au căpătat o importanţă strategică între o Rusie redevenită puternică şi un Occident care doreşte să aibă acces la resursele energetice din Marea Caspică.

Washingtonul şi-a sporit în ultimii ani influenţa în regiune, dar aceasta a fost diminuată din cauza conflictului din vara anului trecut din Georgia, care a provocat întreruperea timp de mai multe zile a oleoductului BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan) care face legătura între Azerbaidjan şi Turcia, susţinut de SUA deoarece ocoleşte Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici