Video Închiderea şcolilor, gaură de 2 miliarde de euro în bugetul României. Economist: S-au pus sau se vor pune în practică soluţii greşite

  • Închiderea şcolilor este o investiţie pierdută de cel puţin 2 miliarde de euro în 2020
  • Această decizie este cel mai mare eşec al guvernării Orban, cred economiştii
  • Statul alocă Educaţiei 3,2% din PIB, adică aproximativ 7 miliarde de euro pe an. Costurile unei generaţii pierdute vor fi mult mai mari în timp, spun experţii
1572 afișări

Închiderea şcolilor afectează nu doar educaţia, ci şi bugetul. Statul cheltuieşte cam 1.300 de euro anual pentru fiecare elev. La 1,5 milioane de copii din grădiniţe şi din clasele primare care nu mai merg la ore, rezultă o investiţie pierdută de circa 2 miliarde de euro în 2020.

„E o pierdere financiară mare, pe de altă parte nu poate fi nici eliminată, pentru că nu poţi să scoţi din salarizare o parte importantă a profesorilor doar pentru că mijloacele lor de prestare a meseriei au dispărut. Ei nu sunt vinovaţi cu nimic”, spune Mircea Coşea, economist şi fost ministru.

Decizia Guvernului va lăsa urme adânci în economie, pentru că lacunele în pregătire se vor vedea şi în anii următori, când actualii elevi vor deveni angajaţi.

„După părerea mea, cel mai nerealizat punct al politicii Guvernului în domeniul acestei crize este politica învăţământului. Aici este cel mai nerealizat, este un eşec, părerea mea, nu s-au găsit soluţiile cele mai bune, ba chiar s-au pus sau se vor pune în practică chiar soluţii greşite”, mai adaugă acesta.

Statul alocă 3,2% din PIB Educaţiei, adică aproximativ 7 miliarde de euro pe an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici