Încrederea în economia României în luna septembrie, cea mai bună creştere din ultimele 7 luni

Încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României a afişat în septembrie cea mai puternică creştere din ultimele 7 luni, datorită îmbunătăţirii sentimentului în sectorul serviciilor, industrie şi în zona consumatorilor, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

265 afișări
Imaginea articolului Încrederea în economia României în luna septembrie, cea mai bună creştere din ultimele 7 luni

Încrederea în economia României în luna septembrie, cea mai bună creştere din ultimele 7 luni (Imagine: Shutterstock)

Indicele încrederii companiilor şi consumatorilor în economie a crescut în septembrie la cota 97,4, faţă de 95,6 în august, marcând cea mai bună evoluţie din luna februarie.

Pe sectoare, sentimentul faţă de economie s-a îmbunătăţit semnificativ în servicii, dar s-a deteriorat abrupt în zona comerţului cu amănuntul, deşi încrederea gospodăriilor a crescut, potrivit raportului Eurostat.

Indicele încrederii în economie a evoluat pozitiv şi în industrie, dar atmosfera din sectorul construcţiilor este mai pesimistă decât luna trecută.

La nivelul UE, încrederea în economie s-a îmbunătăţit în septembrie pentru cea de-a 5-a lună consecutiv, cu evoluţii pozitive în toate sectoarele de activitate.

La nivelul zonei euro, indicele încrederii în economie a crescut mai mult decât anticipau economiştii, semnalând consolidarea revenirii economiei după 18 luni de recesiune, cea mai dificilă perioadă de la formarea blocului comunitar.

Economia zonei euro a revenit pe creştere în trimestrul al doilea după un an şi jumătate de recesiune, cu o evoluţie de plus 0,3% faţă de primele trei luni ale anului.

Şomajul se menţine însă la cote record, iar multe ţări continuă să deruleze măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice.

Moneda euro s-a apreciat vineri cu 0,1% faţă de dolar, la 1,3506 dolari/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici