INS: Rata medie a locurilor de muncă vacante a fost în 2007 de 2,06%

Rata medie a locurilor de muncă vacante a fost, anul trecut, de 2,06%, în creştere cu 0,28 de puncte procentuale comparativ cu anul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

34 afișări
Imaginea articolului INS: Rata medie a locurilor de muncă vacante a fost în 2007 de 2,06%

INS: Rata medie a locurilor de muncă vacante a fost în 2007 de 2,06% (Imagine: Mediafax Foto)

Cea mai mare ofertă de locuri de muncă s-a înregistrat în activităţile din administraţia publică (6,76%) şi în cele din sănătate şi asistenţă socială (5,94%), se arată într-un comunicat al INS.

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei medii a locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,42%) şi energie electrică, termică, gaze şi apă (0,52%).

Comparativ cu anul 2006, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante au avut, anul trecut, valori mai ridicate în majoritatea activităţilor economice, cu excepţia activităţilor de tranzacţii imobiliare (-0,25 puncte procentuale), alte activităţi de servicii colective, sociale şi personale (-0,19 puncte procentuale), comerţ (-0,09 puncte procentuale), transport, depozitare şi comunicaţii (-0,04 puncte procentuale), se spune în comunicat.

Grupele majore de ocupaţii pentru care angajatorii au prezentat cea mai mare ofertă de locuri de muncă în anul 2007 au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, grupa majoră 2 (3,21%), respectiv de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi, grupa majoră 3 (2,08%).

Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători, grupa majoră 1 (1,26%) şi de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi, grupa majoră 5 (1,64%).

Ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante au fost, anul trecut, mai mari pentru toate grupele majore de ocupaţii.

În profil teritorial, în anul 2007, regiunea cu cea mai mare rată medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov (2,45%), urmată de regiunea Nord-Est (2,33%). În regiunile Nord-Vest, respectiv Sud-Vest (1,66%), s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.

Ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante au fost mai ridicate în anul 2007 faţă de anul precedent, în toate regiunile de dezvoltare, cele mai mari diferenţe înregistrându-se în regiunea Bucureşti-Ilfov (+0,41 puncte procentuale), respectiv Sud-Vest (+0,37 puncte procentuale).

Cele mai lente creşteri faţă de anul 2006 s-au produs în regiunile Sud-Est, respectiv Nord-Vest (+0,15 puncte procentuale), se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici