Inspectorii care nu sancţionează folosirea frauduloasă a termenilor "eco" şi "bio" vor fi amendaţi

Guvernul a stabilit ca, pe lângă sancţionarea operatorilor care nu respectă regulile specifice sistemului de agricultură ecologică, să fie penalizaţi şi inspectorii şi organismele de certificare care nu îi amendează pe comercianţi dacă folosesc fraudulos termenii de "organic", "eco" sau "bio".

153 afișări
Imaginea articolului Inspectorii care nu sancţionează folosirea frauduloasă a termenilor "eco" şi "bio" vor fi amendaţi

Inspectorii care nu sancţionează folosirea frauduloasă a termenilor "eco" şi "bio" vor fi amendaţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Organismele de inspecţie şi certificare vor fi sancţionate pentru netransmiterea la timp către autoritatea competentă (MADR) a informaţiilor privind neregulile care afectează statutul ecologic al produselor, nesolicitarea opririi temporare de la comercializare a produselor care încalcă în mod grav regulile specifice sectorului agricultură ecologică, nedeţinerea de către organismul de inspecţie şi certificare a documentelor care fac parte din dosarul de control şi neefectuarea corectă a controalelor pe teren.

Ministerul Agriculturii a constatat pe piaţă folosirea frauduloasă a termenilor de "ecologic", "biologic", "organic" sau a abrevierilor acestora, precum "bio" sau "eco", ca mărci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materialele publicitare şi documentele comerciale, care pot induce în eroare consumatorul, nefiind obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică.

În urma verificărilor, au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de către organismele de inspecţie şi certificare pentru domeniul agriculurii ecologice. S-a constatat că pe lângă sancţionarea operatorilor care nu respectă regulile specifice sistemului de agricultură ecologică trebuie aplicate sancţiuni şi organismelor de inspecţie şi certificare care nu respectă legea.

Astfel, Guvernul a aprobat joi ordonanţa de modificare şi completare a OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, prin care se creează cadrul instituţional pentru stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor organismelor de inspecţie şi certificare.

"Ţinând cont de faptul că în producţia ecologică, dar mai ales pe piaţa produselor agroalimentare au fost constatate încălcări ale prevederilor legale pentru care nu există măsuri coercitive reglementate la nivel naţional, se impune ca pe lângă sancţiunile contravenţionale, deja aplicabile, împotriva operatorilor economici care încalcă în mod grav, regulile specifice producţiei ecologice, să se stabilească şi un sistem de sancţiuni contravenţionale împotriva organismelor de inspecţie şi certificare certificare din domeniul agriculturii ecologice, care nu respectă obligaţiile prevăzute de legislaţia specifică", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici