Intel a primit o amendă de peste 1 miliard de euro

Comisia Europeană (CE) a impus, miercuri, o amendă record de 1,06 miliarde euro producătorului de procesoare Intel şi a indicat grupului american să renunţe urgent la reducerile ilegale de preţuri şi la alte practici anticoncurenţiale menite să elimine din piaţă compania rivală AMD.

68 afișări
Imaginea articolului Intel a primit o amendă de peste 1 miliard de euro

Intel a primit o amendă de peste 1 miliard de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Intel a afectat milioane de consumatori europeni prin acţiunile deliberate de eliminare a competiţiei de pe piaţa chip-urilor pentru calculatoare timp de mai mulţi ani", a declarat comisarul european pentru Competiţie, Neelie Kroes, într-un comunicat transmis miercuri.

Executivul UE a ajuns la concluzia că Intel a plătit producătorii de computere pentru a-i determina să amâne sau anuleze produse bazate pe procesoarele AMD şi a reziliat reduceri ilegale, confidenţiale de preţuri pentru a se asigura că industria foloseşte în primul rând procesoare Intel. În plus, CE susţine că gigantul american a plătit ilegal "un retailer important" pentru a determina compania să vândă numai computere bazate pe chip-uri Intel.

Comisia a indicat Intel "să înceteze de urgenţă cu practicile ilegale". Grupul poate oferi în continuare reduceri de preţuri, atâta timp cât sunt legale şi transparente, a arătat CE.

Intel a anunţat că va contesta hotărârea la Tribunalul european de Primă Instanţă.

"Intel se opune acestei decizii. Considerăm că decizia este incorectă şi ignoră realităţile unei pieţe foarte competitive a microprocesoarelor. Nu a existat absolut niciun prejudiciu adus consumatorilor. Intel va face apel", a declarat Paul Otellini, preşedinte şi director general al grupului american.

Amenda impusă Intel este cea mai mare sancţiune pentru practici anticoncurenţiale decisă de CE împotriva singure companii, depăşind-o pe cea de 896 milioane euro hotărâtă anul trecut pentru francez Saint-Gobain. Totodată, amenda Intel este de două ori mai ridicată decât sancţiunea de 497 milioane euro suportată în 2004 de grupul american Microsoft pentru abuzarea poziţiei dominante pe piaţă.

Comisia a investigat practicile de afaceri ale Intel din 2002 până în prezent şi a ajuns la concluzia că Europa a generat 30% din piaţa mondială acoperită în prezent de grup, evaluată la 22 miliarde euro.

Intel trebuie să plătească amenda, echivalentul a 4,15% din cifra de afaceri pe 2008, la trei luni de la primirea notificării.

Intel are o cotă de piaţă la nivel mondial estimată la 80%, procesoarele produse de grup aflându-se la baza a opt din fiecare zece computere personale. Compania a raportat vânzări de 7,1 miliarde de dolari în primul trimestru.

Ancheta CE în jurul practicilor Intel a început în 2001, în urma unei plângeri depusă de AMD.

AMD a depus de asemenea o plângere împotriva Intel în Statele Unite, iar primele audieri în acest caz vor începe în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici