Iranul a renunţat la dolar în tranzacţiile cu petrol

Iranul, al patrulea mare producător de petrol la nivel mondial, a renunţat integral la dolar ca valută utilizată la încasarea veniturilor din vânzările de ţiţei, a anunţat, la sfârşitul săptămânii, agenţia iraniană de presă ISNA.

3 afișări
Imaginea articolului Iranul a renunţat la dolar în tranzacţiile cu petrol

Iranul a renunţat la dolar în tranzacţiile cu petrol

"Conform cu politica de a vinde petrol în alte valute decât dolarul american, tranzacţiile cu petrol iranian în dolari americani au fost eliminatate complet", a informat ISNA, după discuţiile cu ministrul petrolului din Iran, Gholamhossein Nozari.

Ministrul iranian a declarat că, având în vedere scăderea valorii dolarului şi pierderile suportate de exportatorii de ţiţei în urma acestui trend, moneda americană nu mai reprezintă o valută de încredere.

"De aceea, la reuniunea şefilor de stat, Iranul a propus membrilor OPEC identificarea unei valute pentru exporturile de petrol care să fie de încredere şi să nu cauzeze pierderi statelor exportatoare", a afirmat Nozari.

La întrunirea din luna noimebrie a şefilor de stat din OPEC, Iranul a sugerat că petrolul ar trebui să fie vândut în schimbul unui coş de valute, dar nu a câştigat susţinerea altor membri ai organizaţiei, cu excepţia Venezuelei.

Un alt oficial iranian din sectorul petrolier a afirmat, în luna noimebrie, că plata se efectuează în alte valute decât dolarul american pentru aproape toate livrările de petrol.

Pe parcursul ultimilor doi ani, al doilea mare producător de petrol din OPEC şi-a redus treptat expunerea la dolar, argumentând că valuta americană, aflată pe un trend descendent, îi afectează puterea de cumpărare. Totodată, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a numit moneda americană "o bucată de hârtie lipsită de valoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici