Iranul, pregătit să livreze gaze naturale pentru proiectul Nabucco

Iranul este pregătit să livreze gaze naturale pentru proiectul Nabucco, care vizează construcţia unui gazoduct între Turcia şi Europa Centrală, însă o decizie în acest sens aparţine Uniunii Europene (UE), a declarat ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki, citat de Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Iranul, pregătit să livreze gaze naturale pentru proiectul Nabucco

Iranul, pregătit să livreze gaze naturale pentru proiectul Nabucco

UE, un susţinător al proiectului energetic, având în vedere rolul acestuia de reducere a dependenţei comunităţii europene faţă de gazele ruseşti, a anunţat, în luna noiembrie, că gazele naturale de provenienţă iraniană nu sunt necesare sau căutate pentru asigurarea viabilităţii Nabucco.

"Ce se întâmplă în Europa şi care va fi alegerea Europei depinde numai de ea", a afirmat Mottaki la o conferinţă de presă, cu ocazia unei vizite în Bulgaria.

Oficialul iranian a indicat că UE pune accentul pe nevoia de diversificare a livrărilor de gaze naturale, iar Nabucco reprezintă un mijloc de cooperare în domeniul energiei între Iran şi Europa.

Turcia a anunţat, de asemenea, că ar putea furniza gaze naturale de provenienţă iraniană pentru conducta Nabucco, dar unele state comunitare au îndoieli privind această opţiune, întrucât Iranul este ţinta unor sancţiuni din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite privind programul nuclear pe care îl dezvoltă.

Acţionarii proiectului Nabucco, în valoare de cinci miliarde de euro, şi-au asigurat, până în prezent, livrări de gaze naturale de la Azerbaidjan, însă analiştii sunt de părere că volumul atras de la statul musulman nu este suficient de mare pentru a asigura viabilitatea proiectului.

Între ţările ale căror nume au fost menţionate ca potenţiali furnizori de gaze se numără Turkmenistan, Kazakstan, Egipt şi Irak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici