Isărescu: Băncile se gândesc dacă să finanţeze statul la 7%, dar dobânzile în piaţă sunt la 2%

Băncile comerciale din România stau să se gândească dacă finanţează statul la 7%, deşi dobânzile în piaţă sunt la 2%, iar această situaţie demonstrează că majorarea lichidităţii pieţei de către BNR nu duce la finanţarea deficitului bugetar, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

24 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Băncile se gândesc dacă să finanţeze statul la 7%, dar dobânzile în piaţă sunt la 2%

Isărescu: Băncile se gândesc dacă să finanţeze statul la 7%, dar dobânzile în piaţă sunt la 2% (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

El a afirmat că BNR nu poate finanţa în mod direct deficitul bugetar întrucât regulile europene interzic acest lucru.

"Regula în UE este ca banca centrală să nu poate finanţa direct cu un cent deficitul public. Această restricţie vine într-un secol de hiperinflaţie, venită din subjugarea băncilor centrale de către guverne", a spus Isărescu.

Totodată, el a arătat că nici finanţarea deficitul bugetar indirect de către banca centrală, prin suplimentarea lichidităţii pe piaţă, nu funcţionează.

"Care e problema dacă BNR dă lichiditate în piaţă, adică dă bani băncilor şi dau mai departe. Dacă acum nu ne convingem că nu este aşa, când avem dobânzi în piaţă de 2%, dar băncile stau şi se gândesc dacă dau statului la 7%", a spus Isărescu.

El a menţionat că chiar dacă banca centrală ar putea finanţa în mod legal deficitul bugetar "nu s-ar rezolva problema".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici