Isărescu: Fără măsuri din timp, deficitul bugetar poate depăşi 3% din PIB

Deficitul bugetar ar putea depăşi nivelul maxim permis de pactul de stabilitate, de 3% din PIB, atât în 2008, cât şi în 2009, dacă nu sunt adoptate măsuri fiscale din timp, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

22 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Fără măsuri din timp, deficitul bugetar poate depăşi 3% din PIB

Isărescu: Fără măsuri din timp, deficitul bugetar poate depăşi 3% din PIB (Imagine: Mediafax Foto)

"Am tot vorbit de un buget multianual. În loc de un buget multianual am avut multibugete într-un an. În loc de un buget pe trei ani s-au făcut trei bugete într-un an, iar rectificările au crescut într-un mod optimist bugetul", a spus Isărescu.

El a arătat că ar fi o iluzie să credem că reprezentanţii Comisiei Europene (CE) vor accepta astfel de deficite, chiar dacă în unele state membre UE se vorbeşte de depăşirea acestui nivel (de 3%, n.r.) din cauza măsurilor anticriză.

Isărescu a menţionat că prognoza CE indică pentru acest an un defict bugetar de 3,4% din PIB şi de 4,1% din PIB pentru 2009.

Guvernatorul consideră că întărirea politicii monetare nu va afecta creşterea economică, ci va îmbunătăţi percepţia investitorilor străini, care vor continua astfel să vină în România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici