Isărescu mizează pe revenirea cotaţiilor la petrol pentru atingerea ţintei de inflaţie

Banca Naţională nu e optimistă privind revenirea inflaţiei în intervalul ţintit, dar mizează, printre altele, pe o scădere a cotaţiilor la petrol, potrivit guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu.

17 afișări
Imaginea articolului Isărescu mizează pe revenirea cotaţiilor la petrol pentru atingerea ţintei de inflaţie

Isărescu mizează pe revenirea cotaţiilor la petrol pentru atingerea ţintei de inflaţie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Nu pot spune că BNR este optimistă. Inflaţia este o boală extrem de perfidă, dar trebuie s-o ţinem sub control. (...) După scăderea din ianuarie, inflaţia se va menţine la 7,2-7,5% până în vara acestui an pentru că inflaţia a fost extrem de scăzută după ianuarie 2010 şi efectul de bază nu ne ajută pentru ca apoi, din august-septembrie, să se ducă spre 4% şi, sperăm noi, sub 4%", a declarat miercuri Isărescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - România - Bucureşti: Oportunităţi de Afaceri în Europa Centrală şi de Sud cu îndemnul "Să accedem împreună pe drumul spre bunăstarea ţărilor".

El a arătat că principalele presiuni vin dinspre preţurile alimentelor, unde România are potenţial, dar nu l-a fructificat, şi cotaţiile petrolului, unde Isărescu şi-a exprimat speranţa că trendul se va întoarce.

"Bineînţeles că o creştere în continuare a preţului la petrol va duce la presiuni inflaţioniste suplimentare. Mizez pe faptul că Arabia Saudită are capacităţi excedentare de trei ori mai mari decât ale Libiei şi că le va pune în funcţiune. Există, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotaţiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari dacă acesta se va dovedi preţul de echilibru", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a adăugat că motivaţia majorării preţului la combustibili din cauza cursului a dispărut, pentru că de la începutul anului leul s-a apreciat cu 7% în raport cu dolarul.

De la începutul anului companiile petroliere din România au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%. Acestea explică de cele mai multe ori creşterile preţurilor carburanţilor prin evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi a competiţiei de pe piaţa internă.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

Potrivit mediei estimărilor analiştilor economici, preţurile de consum au crescut cu 0,5% în luna februarie, iar rata anuală a inflaţiei a revenit peste 7%.

În ianuarie, preţurile de consum au crescut cu 0,77%, însă inflaţia anuală s-a redus cu un punct procentual faţă de decembrie, la 6,99%, beneficiind de un efect de bază pozitiv. În aceeaşi lună a anului 2009, inflaţia a crescut cu 1,24%.

Banca Naţională a României a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%. Pentru 2011 şi 2012, banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la 3% plus/minus un punct procentual.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici