Isărescu: Nivelul contribuţiei şi legislaţia încurajează evaziunea fiscală

Nivelul relativ înalt al contribuţiilor şi legislaţia din România descurajează activitatea economică şi încurajează evaziunea fiscală, ceea ce face ca programele sociale să fie greu de finanţat, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

72 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nivelul contribuţiei şi legislaţia încurajează evaziunea fiscală

Isărescu: Nivelul contribuţiei şi legislaţia încurajează evaziunea fiscală (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

El a dat ca exemplu ajutoarele care se plătesc în zona rurală, iar persoanele care încasează aceste sume nu pot lucra decât la negru pentru că sunt condiţionate să nu aibă un loc de muncă.

Isărescu a amintit că s-a plecat din anii '90 de la 2,2 plătitori de taxe şi impozite la un beneficiar, incluzând pensionari, şomeri, persoane cu dizabilităţi. Potrivit oficialului Băncii Centrale, în prezent, raportul este de 0,8 plătitori la un beneficiar.

"Financiar este evident că echilibrarea fizică nu se poate face decât prin îmbunătăţirea raportului. Altminteri, impozitarea sau contribuţiile devin copleşitoare, dărâmă economia", a adăugat Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că situaţia la nivelul salarizării bugetarilor s-a deteriorat accentuat începând cu 2007, odată cu aderarea la UE, când a existat un argument corect, respectiv migrarea forţei de muncă mai pregătită spre sectorul privat.

"S-a crezut atunci că dacă am intrat în UE trebuie să trăim ca în UE. A fost complet fals", a afirmat Isărescu.

Potrivit guvernatorului, politicile privind reformele structurale au fost amânate după intrarea în UE, inclusiv în perspectiva anilor electorali 2008-2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici