Isărescu nu crede în pericolul de a avea un deficit bugetar de 3%

România nu este în pericolul de a avea un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), dar are încă probleme cu ceea ce înseamnă structura cheltuielilor publice, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

21 afișări
Imaginea articolului Isărescu nu crede în pericolul de a avea un deficit bugetar de 3%

Isărescu nu crede în pericolul de a avea un deficit bugetar de 3% (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernatorul băncii centrale recunoaşte că politica fiscală este prociclică, cheltuielile publice stimulând şi mai mult consumul şi creşterea PIB peste potenţial.

El a arătat că foarte importantă este structura şi calitatea cheltuielilor fiscale, care va trebui să se concentreze pe investiţii.

"Pericolul îl reprezintă cheltuielile sociale şi alte cheltuieli în afara investiţiilor", a mai spus Isărescu.

Oficialul BNR a mai amintit şi de presiunea exagerată în domeniul veniturilor. El a reluat avertismentul că într-o ţară cu o inflaţie de o singură cifră nu sunt posibile majorări salariale consistente de două ori pe an.

"Trebuie să fim atenţi pentru a nu susţine exagerările şi presiunile pe politica de venituri. Societatea trebuie să înţeleagă că a trăi cu o inflaţie de o singură cifră înseamnă disciplină", a afirmat Isărescu.

În prima săptămână din luna martie, Guvernul a aprobat prima rectificare din acest an, prin care deficitul bugetului general consolidat programat pentru 2008 a fost redus de la 2,75% din PIB la 2,3% din PIB.

Potrivit datelor preliminare privind PIB şi execuţia bugetară, bugetul general consolidat a înregistrat, anul trecut, un deficit de 2,33% din PIB conform metodologiei româneşti de calcul şi de 2,53% după regulile ESA 95.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici