Isărescu: Şomajul fricţional şi cel structural vor creşte cu certitudine

Şomajul fricţional şi cel structural vor creşte cu certitudine, iar România are nevoie de flexibilitatea legislaţiei muncii, reforme structurale şi "curaj pe segmentul înfiinţării de noi locuri de muncă", a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

38 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Şomajul fricţional şi cel structural vor creşte cu certitudine

Isărescu: Şomajul fricţional şi cel structural vor creşte cu certitudine (Imagine: Mediafax Foto)

"Inerent şi cu certitudine, şomajul fricţional şi structural va creşte", a spus Isărescu.

Şomajul fricţional, pe termen scurt, este cel compus din persoane aflate în tranziţie între slujbe. Şomajul structural apare în urma unui dezechilibru între cererea şi oferta de muncă.

Isărescu a exemplificat cu o fabrică de volane pentru automobile Mercedes. Astfel, dacă Mercedes va reduce producţia cu 30%, fabrica de volane va fi afectată într-o proporţie similară.

Guvernatorul a adăugat că ştirile tv care arată de exemplu că 400 de salariaţi au fost trimişi acasă exact după ce s-a terminat procesul de angajare "vor mări angoasa în societatea românească".

Isărescu a mai spus că rata şomajului poate fi ţinută sub control prin flexibilitatea legislaţiei muncii, reforme structurale şi "curaj pe segmentul înfiinţării de noi locuri de muncă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici